Стойчо Стойчев: Изборите - битка на Радев с ГЕРБ, а не между ГЕРБ и ПП

Голямата битка на бъдещите предсрочни избори, които евентуално ще се проведат през есента, ще бъде между ГЕРБ и Румен Радев, а не ...

Доц. Стойчо Стойчев
Доц. Стойчо Стойчев Източник: Труд

Голямата битка на бъдещите предсрочни избори, които евентуално ще се проведат през есента, ще бъде между ГЕРБ и Румен Радев, а не между ГЕРБ и "Продължаваме промяната", защото партията на Петков и Василев не може да измести президента като фактор.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът доц. д-р Стойчо Стойчев.


С него БГНЕС разговаря за възможността да се състави правителство с третия мандат и перспективата за нови избори.

Според доц. Стойчев Радев е връчил мандата на БСП, за да се спечели време и изборите да са през октомври.

"При кацането си в Черна гора Радев заяви, че за него е по-добре изборите да се проведат през октомври, отколкото през септември. В останалите дни до август парламентът трябва да приеме важни закони.

 

Тълкувам това като индикация за нови избори. Най-вероятно в началото на октомври ще бъдат проведени изборите и стратегията на Радев – БСП да получи третия мандат, е с идеята тя през тези две седмици, до края на юли, да държи мандата, за да може НС да бъде разпуснато в края на юли", заяви политологът.

 

Той смята, че самият старт на преговорите, които започнаха като двустранни, вместо и четирите партии да бъдат поканени да преговарят заедно, е свидетелство за минималния шанс да бъде излъчено правителство.

 

"Трябва много по-голямо мнозинство от 121 депутата, за да се прокарват реформистки решения. Трябва цялото мнозинство от ИТН плюс гласовете на депутатите, напуснали политическата група. Всички тези фактори ме карат да съм скептично настроен относно ново правителство в рамките на това НС", коментира анализаторът.

 

Той припомни, че Радев три пъти е връчвал проучвателен мандат на БСП и при всичките случаи е целял едно – провеждането на предсрочни избори. "Причините за това не са ясни, но е по-добре да имаме избори, отколкото едно неясно мнозинство, което се крепи на два гласа", категоричен е доц. Стойчев.

 

Той не изключи ПП да поднесат изненада при едни евентуални предсрочни избори, но тя няма да бъде като тази от ноември 2021 г., т.е. не очаква партията да получи такава подкрепа.

 

"Една от важните причини за това е общият им електорат с "Демократична България. За това откъм резултати много зависи как ще се явят двете партии на избори - заедно или по отделно, за да се види как ще бъдат разпределени техните 350 000 гласа електорат", каза политологът.

 

Според него е възможна ерозия на БСП, тъй като традиционно гласуващите хора за партията припознават Румен Радев като легитимен лидер на тяхната общност.


"Важно е коя партия Радев ще посочи като идентична с неговите предпочитания, защото всъщност той е лидерът на влияние. В България винаги сме имали два центъра на влияние, така че голямата битка ще бъде между ГЕРБ и Радев, а не между ГЕРБ и "Продължаваме промяната", тъй като ПП не можа да измести президента като фактор", отбеляза доцент Стойчев.

 

Електоралният капацитет на проруските партии е около 270 000 гласа, който надали ще бъде надхвърлен. "Той е достатъчно уплътнен от "Възраждане" и "Български възход", така че не смятам, че ще има следващи такива партии в парламента след изборите, няма и перспективи за съставяне на проруско правителство след това", категоричен е доц. Стойчев.

 

Относно евентуалните резултати на партията на Стефан Янев "Български възход", политологът смята, че той ще получи електорална подкрепа, обявена и от социологическите агенции – около 6 %. /БГНЕС

Още от "Интервю"

Макрон: Съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна. Имаме ясна цел: Русия не може и не трябва да победи

В днешната ситуация със сигурност Русия е противник, режимът в Кремъл е противник, но винаги съм го казвал, че ние не водим война срещу Русия и руския народ, добавя френският президент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени