Стойчо Стойчев: Не става никаква конфигурация "вземаме от мутрите и даваме на гражданите". Напротив - вземаме от едните мутри и даваме на другите, припознати от "Америка за България"

Опряхме до момента, в който Гешев да е единствената спирачка пред абсолютното произволно управление на държавата

Доц. Стойчо Стойчев
Доц. Стойчо Стойчев

Да започнем с болната за нас тема, доцент Стойчев - безпрецедентният в т. нар. години на демокрация полицейски произвол срещу вестник "Труд". Вашият коментар?"
- Ами лека полека се случват лошите неща. Имаше едни интервюта със стари есесовци, които казаха: ние не усетихме как малко по малко се превърнахме в чудовища. На това му викат наложената тактика - нещо, което не е приемливо, не го сервираш веднага, а оставяш опция на отсрещната страна да си каже, че нещата не са толкова зле и така се стига до крайностите.

Ето, още не са се оформили новите управляващи и вашият вестик става обект на репресия. Не можеш да влизаш по този начин  

 

Аз предупреждавах още от лятото, че тези акции, които МВР прави срещу купуването на гласове с тежко въоръжение и части на БОП в циганските махали, в малцинствени райони, в гета, са чисто расистки. Предупреждавах, че това е рефлекс, останал от възродителния процес, но това не работи в съвременна България. Тогава никой не реагира. Викаха: "Давай, Рашков!". Ето, още не са се оформили новите управляващи и вашият вестик става обект на репресия. Не можеш в никоя нормална държава да влизаш по този начин в основна медия, да тарашиш офиси... Каквито и проблеми да има, има си законови начини за решаването ив, а не директно, или индиректно да се оказва натиск върху изданието.

 

Първо му пречи да функционира, второ - хората, които работят там, са застрашени. Какъв е мотивът на тези хора да идват там, да ви сменят патроните на бравите и да ви заплашват с белезници? Министерство на културата с МВР ходи да прави акции! Все едно криете терористи в редакцията. Това са такива части, които се мобилизират
точно при очакване на терористични атаки, при очакване на съпротива. Най-мекото определение е несъразмерно използване на сила...

 

За какво ще подписваш ти като служител във вестника предупредителен протокол? Откъде накъде? Това е абсолютно безобразие. И сега настана време, в което ще се тества т. нар. демократична общност, нейният рефлекс. Има хора, които от 10 години се тръшкат за това, че сме на 112 място по свободата на медиите. Искам да ги видя
как ще реагират сега по вашия случай. Ако реагират - евала, ако не реагират - да ме прощават, ама никаква общност не са, камо ли демократична. Това е мерилото.


Каква ви е оценката за т. нар. преговори за съставяне на четирипартийна коалиция?
Те започнаха със заявки за публичност пред гражданите и обществото, водеха се известно време тематично, имаше дискусия. След което изневиделица изскочи каква ще бъсе формулата, министрите ще бъдат еди кои си и всяка партия да си гледа министерството и никоя друга да не u се меси в работата. Значи първо пред хората, а след това се оказа, че същинската част е свършена на тъмно.


Разбирам, че преговорите за министри трябва да се водят на закрити врата, но като си дал заявка за откритост и публичност, трябваше по-рано да си кажат, а не да минат директно към договаряне с потенциалните партньори - всяко министерство да си е заплюта територия на партията, която го е докопала. Това е изключително съмнително, защото излиза, че министерствата в България са абсолютно автономна територия и да си функционират самостоятелно, без връзка едно с друго.

 

Ако държавата иска да направи систематично управление, тези министерства трябва да функционират в някаква свързаност помежду си, а не в режим на автономия или полуавтономия в зависимост от това кой каква
политика ще прави. Ясна е, че за тези хора първи приоритет е да се направи коалицията, независимо от това как ще изглежда тя отстрани, какви послания ще изпраща - това не ги интересува, интересува ги да се удовлетворят
максимално прищевките на всички, да може да няма след това някой аргументи да се откаже от подписа си.

 

И затова изпълняват и на Корнелия Нинова прищевките, на Слави Трифонов прищевките и така нататък, докато не стане коалицията.
Това е бойната задача, дадена от президента. Защото президентът е архитектът на цялото това управление, той го легитимира, той е носителят на авторитета му. Защото тези партии не са легитимни в очите на избирателите.
Пробваха се три пъти и се видя каква електорална подкрепа получават. Носителят на подкрепа в държавата за т. нар. нова политика е Румен Радев и тези хора трябва него да го слушат.

 

Той трябва да поеме отговорност за тях и хората очакват да видят неговата плътна ангажираност за това управление, а не само да говори за опасностите пред демокрацията, за авторитаризма и за свободата на словото - негова любима тема. Чакам да видя каква ще му е позицията по вашия казус.
Сега като са на власт неговите хора, да вземе да каже какво става. Това, което е казал, е абсолютно дребнаво и еснафско и второ, каквито и задължения да има "Труд", те са от частно-правен характер и не може с полиция вътре да ти спират работата. Това си е жива репресия. Ама учебникарски - от-до. Представяте ли си какъв вой щяха да нададат, ако полиция бе влязла в тяхна медия да ги тараши и да ги заключва.


Същият казус го имаше преди няколко месеца с БСП, която дължеше 200 000 лева наем за "Позитано" 20. Тогава лично Радев заяви, че това са манипулации и казусът бе скрит под килима...
Ясен е двойният стандарт. Аз винаги съм се старал да показвам двойните стандарти. Но никой не се интересува. Хората са си харесали Радев, те му прощават двойните стандарти. Ние няма да го критикуваме, защото човекът
трябва да се бори с мафията. Така че ние можем да говорим много за двойния аршин, но няма никакъв смисъл, защото никой не ще да го слуша това.


Включително ГЕРБ не си дават ясна сметка какво означава двоен стандарт. Гледат на другата страна и не ги интересува тази тема. Очевидно им е неудобно да я коментират, точка по въпроса. Явно е настанало време разделно в България, в което ако не си от едните, си от другите.
Как ви се струва идеята Бойко Рашков да остане вътрешен министър в редовното правителство?
Ами вижте - лидерството в протестния блок се изчерпа. Остана един човек - Радев. Вече никой не се сеща за Мая Манолова, за Христо Иванов, за Бабикян и Хаджигенов се забрави, Корнелия Нинова вече не е лидер в собствената си партия. Слави Трифонов никога не е бил лидер при положение, че не присъства.
Асен Василев и Кирил Петков не са лидери и никога не са били. Те са технократи и сега не ги интересуват преговорите, а гледат работата да стане в някакъв разумен срок и на разумна цена. Кирил Петков даже не казва споразумение, а договор. Техен покровител е Радев, който казва - аз не съм обединител на нацията, аз съм обединител на тези, които искат да се борят с мафията.

 

И очевидно Бойко Рашко не е най-любимият за Асен и Кирил. Но Румен Радев иска този човек да остане в МВР. Защото на Румен Радев основната му фиксация е Бойко Борисов, а пък на Борисов е Бойко Рашков. И ето ти перфектната комбинация да не оставяме Бойко Борисов на мира, като Рашков остане министър на вътрешните работи. То е ясно, че Рашков ще спре да дразни Борисов в един момент, защото просто ще спрем да му обръщаме внимание. Че ще прави акции, то е ясно. Въпросът е дали съдебната система ще се килне на една страна или не.


Защото в момента каквото и да прави Бойко Рашков, в крайна сметка прокуратурата е тази, която решава да образува ли разследване или не. В момента единствената спирачка срещу произволите на Бойко Рашков е
съдебната система и главният прокурор. Както се казва, опряхме до момента, в който Гешев да е единствената спирачка пред абсолютното произволно управление на държавата.

 

Ами затова искат да го махнат. Кирил Петков така степенува промяната - първо Цацаров, после Гешев и накрая - Фандъкова.
Те си мислят, че работата им е лесна - трябва да ги дадем всички на съд и да ги вкараме в затвора. Те го карат по този модел - ще сменим хората с правилните и те ще свършт работата. Но мисля, че няма д могат да махнат Гешев. Ще им трябва мнозинство в Конституционния съд, а там хората няма да си плюят на професионализма. Гешев си е там. Затова са минали на план Б - да преструктурират КПКОНПИ, да махнат Цацаров, да сложат там свой човек и той веднага да почне "лов на вещици". Само че идва проблем. КПКОНПИ ще може да преследва, но дотам - досъдебната фаза приключва като се отнесат материалите в прокуратурата и тя да прецени дали ще почне дело. Така че пак се
стига до прокуратурата. И да ходят при Кьовеши да подават сигнали, пак българската прокуратура е тази, която може да сезира българския съд за престъпления. Така КПКОНПИ ще бъде превърната в един инструмент за
изнудване. Е, ще се заобиколи малко законът, но какво от това. Аз винаги съм казвал, че с беззаконие не може да се възстановява законността.

 

Не можеш да казваш като Радев, че си за законност и ред и същевременно да върши беззакония в името на това. Просто не става. Това е гьонсуратлък. Ако вярваш в свободата и демокрацията, е изключено да използваш недемократични мерки. Ако ги използваш, значи не си никакъв демократ и си търсиш само оправдание да
преразпределяш едни пазари. Той се заигра много с темата за завладяната държава и как ще си я отвоюват гражданите. Напротив, много по-вероятна е хипотезата винаги да я овладее една алтернативна криминална мрежа.

 

Точно това се случва в България. Не става никаква конфигурация "вземаме от мутрите и даваме на гражданите". Напротив - вземаме от едните мутри и даваме на другите. Въпросът е, че сегашните имат някаква легитимност и са припознати от "Америка за България". В Латинска Америка всички диктаторски режими от 70-те години до наши дни са под благословията на САЩ. Единствената страна, където това нещо не сработи, е Куба и до ден днешен тя е под блокада и в изолация от САЩ. Защото това поведения на тази администрация засилва антиамериканските настроения в българското общество. Това работи в подкрепа на засилване на руското влияние.

Източник: "Труд"

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени