Цветлин Йовчев: Алексей Петров бе абсолютно неподходящ и неприемлив за работа в правоохранителните органи, лице с такъв профил няма място в специалните служби

Винаги, когато става радикална промяна във властовите пластове, то тогава се случва и преразпределение във влиянието в подземния смят, добавя бившият шеф на ДАНС

Цветлин Йовчев
Цветлин Йовчев Източник: БГНЕС

Многократно през 90-те години Алексей Петров протичаше през различни разработки в МВР и имаше редица контакти с лица от криминалния контингент с неизяснен характер. Това каза за "Фокус" Цветлин Йовчев, бивш вицепремиер, министър на вътрешните работи и председател на Държавна агенция "Национална сигурност"(ДАНС). Всичко това го направи абсолютно неподходящ и неприемлив за работа в правоохранителните органи, категорично заяви той.

"Лице с такъв профил няма място в специалните служби или в правоохранителните органи на Република България. Имам предвид, че след промените покойният вече Алексей Петров, коренно промени своето амплоа и от служител на МВР в Отряда за противодействие на тероризма, фактически започна дейност, която се свързваше със силово застраховане. Многократно през годините, през 90-те години, той е протичал през разработки, различни разработки в МВР и имаше редица контакти с лица от криминалния контингент с неизяснен характер. Всичко това го прави абсолютно неподходящ и неприемлив за работа в правоохранителните органи. На второ място, това е поведението му в ДАНС. Той беше получил неформална власт, която не съответстваше на позицията му в агенцията, и посредством, която извършваше неща, които бяха в разрез с действащите процедури и правила и на ръба на закона, което поведение е крайно неприемливо. И не на последно място, както вие започнахте в анонса, аз предложих да се закрие това звено (звено от съветници в ДАНС) и то беше закрито. Защото няма логика, в една професионална агенция, в която се изисква за всички ръководни постове кандидатите да имат специфични знания и умения, придобити в процеса на работа. Няма защо да има някой, който да ги съветва за това какво и как трябва да направят", обясни Цветлин Йовчев.

Той сподели, че не е изненадан от това как след това са се развили нещата.

"Може би биографията, като изключим последните събития около него, това няма някой, който да може да го предвиди и да го пророкува, освен, ако не е запознат с плановете на тези, които са поръчители. Алексей Петров е доста противоречива личност. Първият му период, преди промените, като служител на МВР, след което в амплоато на силов застраховател и след това, като че ли започна един период, в който, като че ли той имаше желание, посредством държавна работа, постове официални в държавни структури, да изчисти имиджа си и да влезе в някаква нова роля в обществото, нова обществена роля. Така че изхождайки от това, не бяха също така и толкова изненадващи и опитите му по един или друг начин да се включи в политиката или по един или друг начин да влезе в управлението на държавата", каза бившият вицепремиер.

Властови групи са се изкушавали да го използват като оръжие, кои са били тези групи?

"Имаше такива групи още по време на управлението на ОДС, включително тук като добавка към това, което казах, не трябва да се забравят отношенията му с бившия главен прокурор Никола Филчев. По-нататък, това, което се случи през 2008-2009 г. по време на Тройната коалиция, когато той в качеството си на съветник в ДАНС, фактически си беше присвоил правомощия да управлява оперативни структури, да организира и да провежда операции заедно с част от служителите на агенцията, което е далеч извън правомощията му. И мисля, че в последния период също се случваше нещо такова, съдейки по неговите медийни изяви, съдейки по това нещо, което декларираше в изявите си по медиите", каза специалистът.

Цветлин Йовчев каза, че според него Алексей Петров на няколко пъти е търсил човек, който може да му осигури достъп до властта.

"В много от случаите той създаваше страхове в тези, с които контактуваше от илюзорни заплахи, измамни и им предлагаше илюзорни измамни решения на тези заплахи, които доста често бяха свързани с това, че той получаваше такава неформална власт, чрез която основно преследваше личните си интереси".

Винаги е имало противодействие в подземния свят, допълни Йовчев. "И винаги, когато става радикална промяна във властовите пластове, то тогава се случва и преразпределение във влиянието в тези среди. Трябва да кажем, че в България настъпиха доста промени. Слушам сега много анализатори, дори предполагат, че може да се върнем към това, което е било през 90-те години. Аз не мисля, че това нещо е възможно", категоричен бе той.

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени