Цветлин Йовчев: Алексей Петров вървеше по ръба на закона в ДАНС, създаде щурмови отряд ОСА, което не е свързано с функциите на агенцията

У него винаги е имало силно изразено желание да бъде в изпълнителната власт и да реабилитира имиджа си, казва бившият вътрешен министър и председател на ДАНС

Цветлин Йовчев
Цветлин Йовчев Източник: БГНЕС

Бившият председател на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев пред в. "24 часа"

Г-н Йовчев, вие като председател на ДАНС сте освободили Алексей Петров като съветник. При какви обстоятелства се случи това, работили ли сте заедно?

Не, срещал съм го няколко пъти по коридорите, докато беше в ДАНС. Дори не е бил в сградата, в която работех аз. Като станах председател, имах разговор с него очи в очи. Така практикувах с всички, които освобождавах. Обясних му, че не може да остане повече в агенцията. Това беше. Не го познавам добре.

 

Той доброволно ли си подаде оставката, опитваше ли се да ви разубеди?
Не си е подал доброволно оставката, напротив - опитваше се да ме убеждава, че трябва да остане. Той преди това беше в отпуск. Няма нищо любопитно в този разговор. Имало е нарушения, но нямаше смисъл да се прави проверка след освобождаването му. По-скоро нарушенията бяха извършени от други служители, които също бяха освободени. Според мен това, което са правили, беше на ръба на закона. Ако си спомняте, беше създаден един отряд ОСА (щурмови отряд на ДАНС, който беше закрит, бел. ред.), което не е свързано с функциите на агенцията. Няколко месеца след това започна и делото "Октопод”. Тогава имаше една много гнусна кампания срещу ДАНС, която в голяма степен беше провокирана от него с компромати по жълти медии.

 

Алексей Петров в последните си интервюта намекваше, че е готов да се върне в ДАНС. Възможно ли беше това?

Принципно не би могло да стане без промяна в закона. Съветническите длъжности бяха премахнати, когато бях председател на ДАНС. Наистина няма нужда от такива позиции в една професионална агенция и Петров не отговаряше на изискванията, за да бъде назначен като служител. Беше над 60-годишен. Невъзможно е. Така че няма как без промяна в закона, но не мисля, че някой би направил такава. Желанието му по един или друг начин да бъде в изпълнителната власт, което да доведе до изграждане на нов имидж и реабилитация, не му е чуждо. Това винаги е било много силно изразено при Алексей Петров и вероятно е имал такива желания. Някой може и да е обещавал, но без намерение да го изпълни. Но реално това нещо е трудно осъществимо, почти невъзможно.

 

Вярвате ли, че покушението може да бъде разкрито, или поне физическият извършител?

Физическият извършител едва ли има мотивация или ще е от близкия му кръг. Това затруднява много разследващите. Те трябва да работят по горещи следи в един изключително кратък период от време и да се насочат към хора, които са потенциални извършители. Ако не успеят в рамките на няколко дни да съберат доказателства, по-нататък шансът да се намери физическият извършител намалява. Не е невъзможно. Защото все пак подготовката на това нещо вероятно е вътрешна информация. Предполагам, че все пак някакъв кръг от хора са били запознати. Така че винаги е възможно да изтече информация или да се намери някой субект. До поръчителите обаче е по-трудно да се стигне, и то с доказателства, годни за съда. Това означава преките извършители да ги посочат, което е трудно по нашето законодателство. Това няма да облекчи положението им като обвиняеми и присъдите. Едва ли биха го направили. Такова разследване е много трудно. Вярвам, че колегите ще имат информация за това кой стои зад поръчката и вероятно за извършителите. Не съм убеден, че ще се съберат достатъчно доказателства за съда. Дано да успеят.

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени