Цветлин Йовчев: Денков се правеше на господар-самодържец, странна бе позицията му по случая "Коцев"

Ако примерно това се беше случило преди няколко години, сигурно нещо щеше да бъде ужасяващ скандал, категоричен бе бившият вътрешен министър

Цветлин Йовчев
Цветлин Йовчев Източник: БГНЕС

Бях шокиран, когато започна да излиза информацията за дейността на тази група и за свързаността ѝ с висшето ръководство на Министерство на вътрешните работи, но най-вече ме шокира реакцията на политиците, която за мен беше абсолютно необяснима – все едно отидохме в някаква паралелна реалност, някаква имагинерна реалност, която няма нищо общо с начина, по който би трябвало да функционира едно демократично общество. Това каза в интервю за агенция Фокус Цветлин Йовчев, бивш вицепремиер, министър на вътрешните работи и председател на Държавната агенция "Национална сигурност".

 

Той коментира изнесената информация пред парламентарната комисия за корупцията в Митниците и в МВР. Цветлин Йовчев каза, че му е трудно да оцени акциите на ДАНС в Агенция "Митници" и събрания материал за действията на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

 

"Защото ние нямаме подробна информация от това какво е събрано, какви са доказателствата. Разбира се съвсем обяснимо председателят на ДАНС е обран, когато споделя тази информация, защото всичко, което той споделя, то се случва с разрешението на разследващия прокурор. Така че ние в детайли не сме навлезли, но от това, което той сподели, става ясно, че продължителен период от време е провеждана разработка на тази група, използвани са специални разузнавателни средства (СРС), както и информация от човешки източници, на основата на която най-накрая се е стигнало до задържането на тези лица", обясни той.

 

Задължена ли е била ДАНС да информира министър-председателя?

"Всъщност не. Именно всичко, което е заложено като логика в Закона за ДАНС е агенцията да бъде политически независима, неутрална. А особено, когато се касае за такъв тип разследвания, въобще не е необходимо да бъде уведомен който и да било, особено ако има съмнение, че над тази група има политически чадър. Странна е позицията на министър-председателя (Николай Денков, бел. ред.) за пореден път. Имам усещането, че той не си дава сметка, че всъщност той е назначен на тази длъжност от хората, от народа, от избирателите за министър-председател, който би трябвало да следва и в своята дейност да се ръководи изцяло от Конституцията и законите на страната", подчертава бившият вътрешен министър и шеф на ДАНС. 

 

И добавя:
"Струва ми се някак си, че се изживява все едно е посочен като господар-самодържец, за когото законите, правилата не са валидни, той може да ги прекрачва, което е много лошо, много лошо усещане. Между другото същото го виждаме и в това, което излезе като информация по отношение на поведението на бившия министър Бойко Рашков. Какво означава да заведеш двама бизнесмени да ги представиш на ръководството на Министерството и да кажеш, че тези бизнесмени, на тях трябва да се помага?"

 

"Ако примерно това се беше случило преди няколко години, сигурно нещо щеше да бъде ужасяващ скандал", категоричен бе Цветлин Йовчев.

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени