Цветлин Йовчев: Има ескалация на заплахите, идващи от Русия

Бившият вътрешен министър заяви, че България трябва да осигури безопасността на критичната инфраструктура

Цветлин Йовчев
Цветлин Йовчев Източник: БГНЕС

Три европейски разузнавателни служби предупреждават, че Русия подготвя бомбени атентати, палежи и атаки срещу инфраструктурни обекти в Европа и призовават за повече бдителност, твърди "Файненшъл таймс” позовавайки се на свои източници.

 

Пред Дарик бившият председател на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев потвърди, че има ескалация на заплахите, идващи от Русия и коментира, че сериозно внимание трябва да се обърне върху сигурността на критичната инфраструктура, съоръженията на електроенергийната система, оръжейните складове и заводи и военните обекти.

 

Що се отнася до България Йовчев уточни, че заплаха от действия на Русия има още от началото на войната в Украйна, но сега рисковете от умерени стават значителни.

 

"Точно колко големи са ще бъде трудно да дефинираме, но по принцип тези сигнали и предупреждения трябва да се вземат сериозно. Заплаха за такъв тип действия съществува още от началото на войната. Една от основните задачи на руските служби е да могат да осигурят подходящи условия по отношение на войната в Украйна. Тоест да разколебаят европейските страни, страните от НАТО по отношение помощта за Украйна. Второто е да затруднят материалното предоставяне на такава помощ. Заплаха има към предприятие от военнотехнически комплекс, оръжейни складове и така нататък. От друга страна войната навлиза в една нова фаза, в която администрацията на Путин да опита да ескалира конфликта. Не са изключени и действия срещу енергийна инфраструктура. При всички положения в момента има ескалация на тези заплахи и трябва да се вземат сериозно. Не става въпрос за терористични атаки в този смисъл, целта няма да бъде всяване на страх в обществото. Според мен ще бъде затрудняване на доставките на боеприпаси и проблеми в енергийната инфраструктура, за да принудят съответните държави да облекчат мерките срещу Русия".

 

По отношение на рисковете за България той допълни:

"Рисковете от умерени стават значителни. Изисква се да се засилят мерките и да се повиши нивото на бдителност. Трябва да мислим за обекти като електроенергийния оператор, големите електрически централи - Булгаргаз и съоръженията, газопроводите, които имаме. Задълженията не са на службите, а на стопаните на тези обекти. През годините пренебрегвахме сигурността мислехме, че това не може да се случи. Нещо имагинерно, за което не би трябвало да хвърляме толкова усилия. Сега са такива времена, в които ще се сблъскаме с това и мерките, които трябва да вземем. Важни са и военните обекти - очакват се нови изтребители F-16, военни обекти, трябва да са във фокуса на Министерство на отбраната и да бъдат защитени.

България има средства да противодейства, защото на нашата територия правоохранителните органи имат контрол върху това, което се случва. Сега трябва да се засили граничният контрол, не само ГКПП, но и "зелена граница". Ако трябва да се отделят допълнително хора и техника, за да се гарантира това. Критична инфраструктура трябва да бъде със засилени мерки за сигурност, включително с помощта на държавата. Трябва да се наблюдават обекти, за които има данни, че биха могли да се използват, дали за логистична подкрепа, дали в друг аспект при провеждането на такива операции".

 

На въпрос дали е имало опити за атаки по такива обекти Йовчев каза:

"Не мога да ви кажа, но може би преди войната е имало няколко такива случая със съмнения за такива обекти, оръжейни заводи, за атаки, проведени с участието на руските специални служби. Има такива разследвания, които частично водят в тази посока.

В определен контекст има рискове Путин да се опита да разшири този конфликт. Въвличайки страни-членки на НАТО отново може да се размаха ядрената карта. Защото в момента срещу Украйна няма основание това да бъде направено, да бъде използвано ядрено оръжие. Също така преговорите ще бъдат принудени да преговарят с Путин, което променя нещата. А не да преговарят двустранно Русия и Украйна. Ако Русия се почувства притисната до ъгъла, може да прибегне до това, но сега това е риск, който трябва да бъде калкулиран, но едва ли има реална заплаха в близките дни".

Още от "Интервю"

Последни новини

Най-четени