Украинският посланик в Германия разкри смайващи подробности за немското съглашателство с Москва

Тези потресаващи подробности разкрива Мелник в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung

Андрей Мелник, посланик на Украйна в Германия
Андрей Мелник, посланик на Украйна в Германия Източник: Germany.mfa.gov

Няколко часа след вероломното руско нападение над Украна, министърът на финансите на Германия Кристиян Линднер заявил на украинския посланик в Берлин Андрей Мелник, че на Украйна и остават няколко часа и поради това, той е против доставката на оръжие за Киев и изключването на РФ от SWIFT.

 

Тези потресаващи подробности разкрива Мелник в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung. Украинският посланик добавя, че когато става дума за немските политици, той не прави разлика между тях на партиен принцип, а на базата на това кой се отнася сериозно към Украйна и кой само се преструва на заинтересован. 

 

Посланикът разказва пред изданието за своите разговори с няколко немски политици непосредствено след руското нахлуване в Украйна. По думите му министърът на финансите Кристиян Линднер стоял до него с такава вежлива усмивка и говорил така, сякаш поражението на украинците отдавна е предрешено. "Имате всичк она всичко няколко часа", казал Линднер. 

 

Вместо да съдейства за доставката на оръжие за Киев, Линднер предпочитал да коментира окупацията на Украйна от Русия като свършен факт и поставянето на марионетно проруско правителство. 

 

"Това беше най-гадния разговор в моя живот", коментира възмутено Мелник. Припомняме, че до началото на руската агресия срещу Украйна на 24 февруари, Германия беше категорично против доставката на оръжия за Украйна, с аргумента, че това щяло да доведе до ескалация на конфликта в Донбас.

 

На 26 февруари Германия за пръв път разреши на трети страни да доставят оръжие в Украйна и чак след това започна да извършва собствени доставки.

 

На 27 март посланик Андрей Мелник отхвърли поканата на президента на Германия да присъства на "концерт за солидарност" с Украйна, наричайки мероприятието оскърбление за украинците. 

Още от "Интервю"

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени