Украйна трябва да постави въпроса ребром - или членство в НАТО, или създаваме собствено ядрено оръжие, убеден е бившият зам.-шеф на СБУ ген. Виктор Яхун

Създаването на ядрено оръжие не е най-добрият вариант, но какво да правим - да  позволим да бъдем унищожени като народ ли, пита ген. Яхун

Ген. Виктор Яхун
Ген. Виктор Яхун Източник: Колаж/Главред

След публикацията на BILD, че украинските власти сериозно обмислят възможността за възстановяване на ядрения си потенциал и могат да направят ядрена бомба само за няколко седмици, украинското общество започна да обсъжда осъществимостта на тази идея.

 

Въпреки факта, че Министерството на външните работи на Украйна и президентът Зеленски отрекоха "ядрените" намерения на Украйна, подчертавайки, че Украйна избира НАТО, а не собственото разработване на ядрено оръжие, дискусията не стихва и то не само в Украйна.

 

Руснаците също активно обсъждат ядрените възможности на Киев, а руският диктатор Путин увери, че Руската федерация няма да позволи това при никакви обстоятелства.

 

Генерал-майорът от запаса, бивш заместник-началник на Службата за сигурност на Украйна и експерт по национална сигурност Виктор Яхун в интервю за "Главред" обясни защо Украйна има право да повдигне въпроса директно - или членство в НАТО, или собственото ядрено оръжие. Яхун разкри дали Украйна има техническите възможности да създаде ядрено оръжие, а също така коментира реакцията на Запада и Русия на теоретичната вероятност за ядрен потенциал на Украйна.

 

Според Вас има ли право Украйна да разглежда възможността за възстановяване на ядрения си потенциал в условия, когато партньорите й демонстрират мудност и колебание при предоставянето на военна помощ? И надеждите за Меморандума от Будапеща не се сбъднаха: Украйна загуби и двете - няма ядрени оръжия и не получи ефективни гаранции за сигурност.

 

- Украйна има право да направи каквото прецени, защото е суверенна държава. Според Меморандума от Будапеща нашите партньори трябваше да гарантират нашата сигурност, когато Русия започна война в Украйна, но се случи нещо друго. Оказва се, че просто ни измамиха. Затова Украйна постави въпроса директно: или трябва да бъдем приети в НАТО, съответно създавайки над нас чадър за сигурност, или ще започнем да създаваме ядрени оръжия. И нашата страна има право да го каже, защото това е въпрос на нейното оцеляване.

 

Друг е въпросът дали сме в състояние не само да създаваме ядрени оръжия, но и да ги поддържаме. Опитът на Израел обаче показва, че всичко това са реторични въпроси. В крайна сметка, когато възникна въпросът за оцеляването на Израел като държава, те ясно разбраха, че никой няма да тръгне да се бие за тях. Вероятно Израел вече има ядрено оръжие – спомнете си известната фраза: ние нямаме ядрени оръжия, но ако се наложи, ще ударим.

 

Украйна сега е в ситуация, подобна на тази, в която Израел беше някога. По това време много държави, вместо да му помогнат, напротив, сложиха "прът в спиците": имаше оръжейно ембарго, а през 1972 г. израелски кораби бяха обстрелвани от кораби на НАТО и т.н. Мисля, че тогава беше взето решението. А един от ядрените учени, който е работил в Съединените щати, е задържан за шпионаж в полза на Израел. С други думи, светът вече е преминал през всичко това.

 

Разбира се, не става дума, че Украйна още утре ще започне да създава собствени ядрени оръжия (ние просто нямаме необходимите средства за това), но имаме сто процента от съответните разработки и възможности, между другото, много по-големи от тези на Израел.

 

Тоест, Украйна вече има технически възможности за създаване на ядрени оръжия?

- Да. Не говоря за стратегически, но тактическите ядрени оръжия можем да създадем. Днес това не е голям проблем. Като цяло сега въпросът дори не е за създаването на ядрена бойна глава, а за нейния носител, тоест как да я доставим до врага. С други думи, трябва ли Украйна първо да се ангажира със създаването и производството на собствени носители и едва след това да разработи ядрена бойна глава?

 

Мисля, че ако поставим ядрена бойна глава в някой дрон вместо тротил, той ще може да лети с него до целта. Това не е проблем. Тоест ние вече създаваме тези носители паралелно. Русия, например, използвайки "Искандери", "Кинжали" и "Калибъри" срещу нас, също може да достави ядрена бойна глава с тях. Всички те са носители на тактически ядрени оръжия. Тоест, всеки при носител на бойна глава, конвенционалната може да бъде заменена с ядрена.

 

Колко целесъобразно е в сегашните условия Украйна дори да не започне да произвежда ядрено оръжие, а просто да говори за това теоретично? В крайна сметка е съвсем предвидимо, че Западът, по-специално САЩ, ще реагират изключително негативно на това.

- И какво можем да направим? Да молим за помощ, за да се противопоставим на руската агресия и да ни се казва да изчакаме, да видим и т.н.. Какво да очакваме? Може би руснаците няма да стигнат до Киев, а само до Бровари? Как да говорим със Запада (при това положение, бел. ред.)!

 

В определен момент Украйна просто ще каже: Слушайте, ние имаме два варианта - или членство в НАТО, или създаване на собствено ядрено оръжие. Нека след това Западът направи загрижена физиономия. Разбира се, ние сме наясно, че създаването на ядрено оръжие не е най-добрият вариант, но какво да правим - да  позволим да бъдем унищожени като народ ли, защото Западът не може да помогне по правилния начин? Оказва се, че можем да разчитаме само на себе си. Сега сме в такава ситуация, че просто нямаме избор.

 

Как ще реагира Западът на подобна формулировка на въпроса? Няма ли да спри финансовата и военната помощ за Украйна след такава дързост?

- Няма друг начин. Колко дълго можем да удържим, докато внасяме само петици? Ако не искат да помогнат, добре, недейте. Има страни, които не са в Европа и които разбират ситуацията в Украйна много по-добре. Сега например Южна Корея решава дали да започне директна помощ на Украйна във връзка с влизането на Северна Корея във войната срещу нашата страна и прехвърлянето на войски. Япония също вдига залозите, защото разбира, че възпираме Китай до известна степен. Ако Европа и Америка не разбират това, какво можем да направим? Сега плащаме за всичко с кръвта си.

 

Как би се държала Русия, ако Украйна наистина започне да създава собствени ядрени оръжия? Това ще я принуди ли да коригира поведението си, по-специално, за да спре войната?

- Това е много интересен въпрос. В крайна сметка Русия вече е уплашена. Държавната дума на Руската федерация вече заяви, че всичко това е блъф, че е невъзможно, че Украйна не е способна да създаде ядрено оръжие, че няма технически възможности. Такава реакция е знак за уплаха. Ако руснаците не бяха приели сериозно информацията на BILD, те щяха да продължат реториката си като заявяват: "Казахме, че украинците могат да създадат своя собствена бомба", "предупредихме ви за ядрената безопасност".

 

Русия се уплаши, защото разбраха, че имаме учени, разработки и дори експериментален реактор. Имахме три учебни реактора: в Севастопол, Харков и Киев. Поне реакторът в Киев работи. Наблягам на уточнението, че Украйна наистина има възможности да създава ядрени оръжия. И Русия разбира това. Да, няма да направим никакъв пробив, няма да настигнем Русия заедно с Китай. Но лесно можем да направим някаква ядрена "чудо-оръжие" и да го изпратим някъде, ако много ни раздразнят.

 

Ще принуди ли това Русия да прекрати войната или, напротив, ще се държи още по-агресивно?

Русия не може да сложи край на войната, освен ако нещо не се случи вътре в нея. Спомнете си опита от Първата световна война: какво се случи с Русия тогава – нищо, просто царят си отиде, заедно с правителството си. В противен случай това няма да промени нищо в действията на Русия.

 

Самият факт, че Русия е уплашена, обаче е знаков. Освен това тя много се страхува, че Западът, в отговор на подобна реторика от Киев, ще започне да помага правилно във война до победа.

 

До каква степен формулата "ядрено или натовско" ще насърчи Запада да ускори настъплението на Украйна в Алианса? Дори и да не го приемат в НАТО, а, както гласи Планът за победа на Зеленски, поне да поканят.

- Западът не иска да кани Украйна в НАТО. Не желае дори да ни връчи покана! Причината е проста: поканата ще задължи Алианса да защитава Украйна. С други думи, поканената страна всъщност се намира под чадъра на НАТО.

 

Какъв резултат от тази война иска тогава Западът?

На Запад просто чакат нещо да се случи в Русия. Те се надяват, че Русия отново ще бъде същата, каквато беше преди 2000-те, преди Путин или с младия Путин. Между другото, когато започваме да популяризираме идеята за подкрепа на малките народи на Руската федерация, които имат право на самоопределение, Западът изобщо не разбира за какво самоопределение говорим, кои са тези народи.

 

Визитка
Виктор Яхун е украински военен, общественик, генерал-майор от резерва на Службата за сигурност на Украйна. В периода от март 2014 г. до юни 2015 г. е заместник-председател на Службата за сигурност на Украйна. Под ръководството на Яхун беше получена и оповестена информация за участието на руски войски и за работата на специалните служби във войната срещу Украйна в Донбас. Участник в операцията на Обединените сили в Донбас.

Превод: Zonanews.bg

Още от "Интервю"

Украйна трябва да постави въпроса ребром - или членство в НАТО, или създаваме собствено ядрено оръжие, убеден е бившият

Създаването на ядрено оръжие не е най-добрият вариант, но какво да правим - да  позволим да бъдем унищожени като народ ли, пита ген. Яхун

Прочетете повече прочетете повече

Николай Младенов: Няма пряка заплаха, но има цялостна среда на несигурност, която се заформя като полумесец около Българ

Ще следим за инициатива на международната общност за умиротворяване в Близкия Изток, добави генералният директор на Дипломатическата академия в Абу Даби

Прочетете повече прочетете повече

Проф. Вили Лилков: В ДПС им беше удобно Пеевски да финансира избори, а хората около Доган да берат плодовете

В БСП отдавна текат интересни процеси, но можем да кажем, че едва сега наблюдаваме вече видимо този разпад, който години наред реално се случваше в БСП

Прочетете повече прочетете повече

Проф. Пламен Павлов: Не може да твърдиш, че си патриот, и същевременно да си проводник на руските интереси - да бъдеш аг

Макар самият акт да е събитие с нотки на авантюризъм, то се оказва успешно заради противоречията на Великите сили и на крайно отрицателното отношение на Русия, казва професорът историк

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени