Валентин Николов, специално за Zonanews: От ценова гледна точка ситуацията е трагична. Аз съм сигурен, че газът ще поскъпне с повече от 20%, а електроенергията - между 10 и 20%

Правителството няма готов план. Ако изобщо има някакъв план, то е как да намърда посредници във формирания дефицит, смята Николов

Валентин Николов
Валентин Николов Източник: Zonanews

Интервю на Живка Кехайова

 

Г-н Николов, какви ще бъдат последствията от спирането от страна на Русия на газа за България?

Видно е следното нещо - правителството няма готов план. Иначе щеше да го оповести, щеше да го представи пред обществото. Ако изобщо има някакъв план, то е как да намърда посредници във формирания дефицит. Защото Русия спира подаването на газ към "Булгаргаз", което не означава, че спира подаването към другите си контрагенти. И ако има някакви договорки, другите контрагенти ще вземат газ и ще го продават, най-вероятно през Гърция.

 

Другото, което е видно е, че има диверсификация, т.е. може да влезе газ в България от много страни. Въпросът е, че няма достатъчно източници. Кои са те? Азербайджан - не е много сигурно, че газът от там е само азербайджански, а не минава и руски. Съответно от Ревитуса - втечнен газ. Но за да дойде в България, трябва да се резервира капацитет.

 

"Булгаргаз" - поне от търговете личи така, е резервирал газ само по Неа Месемврия-Сидирокастро. Това е азербайджански газ, какъвто и в момента внасяме. Друг няма. 

 

Третото, което е видно е, че на 1 юли изтича анекса към договора с Азербайджан, откъдето в момента внасяме 300 млн. куб. м газ. След 1 юли трябва да се подпише нов анекс, защото днес Теодора Георгиева, която е изп. директор на  IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България), обяви, че преди октомври-ноември те няма да могат да въведат в експлоатация интерконектор. В този период следователно Азербайджан няма да ни доставя газ, ако не сключим нов анекс. 

 

Проблем е, че никой не знае правителството готово ли е, или не с нов анекс и за какви количества на ден ще става дума. Интересно е, че никой не задава този въпрос.

 

А иначе, всяко юридическо лице, което има достатъчно контакти, би подписало договор с "Газпром", или с терминала на гръцкия остров Ревитуса и ще започне да доставя газ. Така че без газ няма да останем, въпросът е каква ще е цената му. Аз съм сигурен, че газът ще поскъпне с повече от 20%. Очевидно тези, които не могат да си позволят такава цена на газа ще минат на ток - не говорим за непрекъснатите производства, а това означава, че електроенергията също ще поскъпне.

 

Според мен поскъпването й ще е между 10 и 20%, защото и единият хилядник в АЕЦ "Козлодуй" в момента е в планов годишен ремонт. От ценова гледна точка ситуацията е трагична. Цената ще е много по-висока и разбира се, много хора ще спечелят от това.

 

Как се стигна до това? Убеден ли сте, че действията на правителството са преднамерени?

Ако останем само ние от страните-членки на ЕС без газ, 100% е преднамерено. Но ако и другите страни-членки не се съгласят с руската схема и те останат без газ, тогава е изпълнение на общата европейска политика и преднамереност няма. Ще видим.

 

Какво е Вашето мнение за вече откритата и доста жестока война между президента и правителството?

 

Както Кронос е изял децата си, така съответно и президентът (като баща на това правителство) иска да се дистанцира от управление, което нищо не прави. Самият факт, че правителството няма програма, по която да работи, а има само едно коалиционно споразумение, в което с една химикалка са написани някакви там неща, без анализ на въздействието върху обществото на всяко едно от тях, е показателно. 

 

Истината е, че парламентът в тази ситуация не просто работи на бавни обороти, ами направо стои. Малко над 30 закона за три месеца, е кощунство. Би трябвало едно правителство да вкара ударно всички политики, които иска да осъществи. Проблемът на това правителство обаче е, че то няма политики.

 

Не знаят какво ще правят с енергетиката, не знаят ще имаме ли ядрена енергетика... И така е за всяка една сфера. Правели анализи и анализи. Само че анализите се правят още преди и по време на предизборната кампания, за да влезеш във властта с ясни политики.

 

Та логично в тази ситуация президентът вижда, че случващото се започва да дърпа и него надолу. Това правителство започва да му тежи като воденичен камък и гледа да се дистанцира. Още повече, че вижда как се предават изконни български ценности като Северна Македония, например. Аз бих добавил към предателството и Украйна.

 

Какво имате предвид под предателство на българските интереса по отношение на Украйна?

 

Ами "изручахме джабетата" за това, че нямаме никаква позиция по отношение на Украйна - Унгария поне има някаква ясна позиция, а ние сме единствените, които нямаме никаква позиция. Отнасяме всичките негативи от това като партньори, на които не може да се разчита и на всичкото отгоре ни спряха газа. Това е "висше" постижение на дипломацията. Дори не знам как може да се направи и постигне такова нещо.

 

Все пак във вчерашния ден ПП в лицето на Асен Василев най-после формулира позиция за оръжейна помощ за Украйна. ГЕРБ ще я подкрепи ли в пленарна зала?

 

ГЕРБ няколко пъти е заявявал, че ще подкрепи такава позиция. ГЕРБ е и първият вносител на такава позиция. Въпросът е друг - защо чак сега "Продължаваме промяната" решиха да имат позиция, при положение, че досега нямаха. С тяхна помощ не можа да влезе в пленарната зала външният министър на Украйна, за да направи своето изложение. Защо тогава не го подкрепиха? До преди 2 дни нямаха позиция, или скрито заемаха позицията на БСП? 

 

Сега ПП имали позиция, но как правителството ще реализира като единия коалиционен партньор в него - БСП я отхвърля напълно? Как ще стане това? Тази коалиция е някаква иновация в европейския политически живот. Ще гледаме всички и ще се учим... кое не е добро.

 

 

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени