Валентин Радев: Ще работим за по-голяма защита на служителите на МВР

В 45-то НС ще съсредоточа вниманието си върху контрола на изпълнителната власт, в частност чрез комисиите, отговорни за сектор "Сигурност", заявява кандидатът за народен представител

Валентин Радев
Валентин Радев

Интервю пред "Труд" на Валентин Радев, в листата на коалиция ГЕРБ-СДС за 24 МИР-София. Доц. д-р Валентин Радев е роден на 6 февруари 1958 година. Завършил е ВВАУ-Шумен, УНСС и има специализации в Русия, Канада, Чехия и Германия. Министър на МВР. Експерт по сигурност и отбрана.  

 

Вие сте председател на Комисията по етика в ГЕРБ, господин Радев – увеличи ли се работата Ви след като някои Ваши съпартийци отидоха в партията на бившия втори в ГЕРБ Цветанов?

 

Комисията по етика към Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ съществува от година и половина. На разположение на гражданите и на членовете на ГЕРБ са стандартни канали за връзка и сезиране на Комисията, като телефонни номера и имейл адрес. Редица сигнали получихме на личните си имейли, както и такива, препратени ни от отделни партийни структури или членове на партията. За това време членове на Комисията успяхме да отговорим на всичките, малко над 200 получени сигнала. Голяма част от тях изискваха допълнително събиране на информация и разговори с посочени в сигналите лица. Малка част не засягаха етиката и морала в дейността на членове на ГЕРБ, имаха технически характер и обикновено се отнасяха до независими органи на властта. В този случай работата ни по тях се състоеше в това да бъдат препратени на точния адресат за да бъде отговорено на този, който е подал сигнала. Напускането на г-н Цветанов и основаването от него на нов политически проект очевидно не занимава членовете на ГЕРБ, ако съдим по това, че в тази връзка няма сигнали до Комисията по етика.

 

Изкарахте докрай мандата, но това ли бяха най-тежките 4 години от досегашното управление на ГЕРБ? Вие поехте поста МВР - министър, но след вашата оставка последва и тази на наследника ви Маринов.

 

Да, третото правителство на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов изкара пълен четиригодишен мандат, което в тази сложна политическа обстановка с планираните и непланираните предизвикателства само по себе си е постижение.  Справихме се и този успех е в резултат най-вече от натрупания политически опит от ГЕРБ в управлението на страната и изграждането на адекватни отношения с нашите съседи, съюзници в НАТО и ЕС и партньори от близки и по-далечни страни. Въпреки световната икономическа и финансова криза след 2008 г. и отговорността за първи път ГЕРБ да понесе тежестта на управлението на страната ни, и то след правителство на БСП, смятам, че най-напрегнати са четирите години на настоящия 3-ти мандат на ГЕРБ. Предизвикателствата с които трябваше да се справи настоящото правителство на ГЕРБ – неимоверният по мащаби миграционен натиск по южната ни граница, отговорността на  първото ни председателство на Съвета на ЕC и сполетялата света и нас българите пандемия от COVID-19, бележат тези четири години като най-трудните. Точно поради тази причина участниците в това правителство, което преведе страната ни през тези три предизвикателства, заслужава нашето разбиране и нашите поздравления.

 

Пандемията пренареди приоритетите в много сектори – с какво останахте длъжници на служителите на МВР?

 

Всички се притесняваме за здравето си, за здравето на нашите близки и от сутрин до вечер сме свидетели на усилията на здравните органи и на правителството да се справят с кризата. Внимателно следим и вас - медиите, в очакване на по-добри новини. Заедно с това животът ни продължава и отговорностите на държавата не намаляват, много от тях трябва да се изпълняват ежедневно без прекъсване и въпреки пандемията. Това правят, като много други от нас и служителите от МВР. Със сигурност и аз, и министрите преди и след мен, сме длъжници на служителите на МВР. И аз като мои колеги министри успяхме в много неща: запазихме авторитета на министерството, подобрихме мотивацията да си служител в системата и да си полицай. Всеки от нас добави тухла в градежа на министерството и системата на сигурността, това е сигурно. И да добавя - управленската програма в сектор "Вътрешна сигурност" е изпълнена над 90%. Но, Вие ме питате с какво останахме длъжници на служителите на министерството. Ето някои неща, част от които са започнати, а други останаха незавършени и предстои решаването им. Така например, продължава процесът на освобождаване от несвойствени дейности, с които министерството и отделни негови служби са били натоварени през годините назад и до днес продължават да се изпълняват от служители му. Друг пример е нуждата от усъвършенстване на структурата на МВР и извършването на необходимите реформи с цел подобряване на ефективността на работата. Това е процес, който започнах като министър и който трябва да се случи, въпреки че изисква усилия и от политическото ръководство, и от служителите от всички категории. Не може да съществуват дирекции с по над 500-600 служители или такива с дублиращи се функции и т.н. Трябва да се помисли за по-адекватна защита на служителите пред държавните органи, в случаи на неясноти и то често нормативни, при изпълнението на ежедневните им задължения. Винаги може да се иска подобряване на заплащането на служителите и да има по-голяма справедливост при определянето на компенсациите за различни видове дейности, извършвани от отделни групи служители. Тук синдикатите в системата на сигурността и в частност на МВР, са особено полезни с техния опит и настойчивост за поправяне на случили се несъответствия или несправедливости, най-вече между различните категории служители в министерството. Предполагам, че безпрецедентното увеличение от това правителство с 10 и повече процента на заплащането в държавния сектор, е добър пример за грижа и адекватен отговор и към служителите от МВР за изпълнение на Управленската програма.

 

Кои ще бъдат най-важните ви задачи още в първите седмици от новия парламент?

 

Както и до сега, в 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание, в които съм бил народен представител, ще съсредоточа вниманието си върху контрола на изпълнителната власт - в частност чрез комисиите, отговорни за сектор "Сигурност" – досега Комисията по отбрана и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Тази задача, както и съпътстващите дейности по създаването на закони и предлагането на законопроекти, остават основни в дейността на народните представители. И още нещо, ще удвоя усилията си с моите колеги от парламентарната група на ГЕРБ да пазим авторитета на институциите, чието добро функциониране е в основата на демокрацията и проспериращата държава. Това е мой личен ангажимент!

Още от "Интервю"

Макрон: Съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна. Имаме ясна цел: Русия не може и не трябва да победи

В днешната ситуация със сигурност Русия е противник, режимът в Кремъл е противник, но винаги съм го казвал, че ние не водим война срещу Русия и руския народ, добавя френският президент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени