Васил Тончев, "Сова Харис": Има такъв народ" ще изгуби подкрепа, ГЕРБ, ДПС и БСП ще подобрят позициите си

По-добре е ГЕРБ да потърсят ново и младо лице за кандидат-президент

Социологът Васил Тончев
Социологът Васил Тончев Източник: БЛИЦ

Интервю пред в. "Марица"

 

Г-н Тончев, предстоят ни избори 2 в 1 на 14 ноември, което е прецедент. Как тази битка на два фронта ще се отрази на активността и нагласите на избирателите?

Ще има сериозно влияние. Мисля, че ще има преливане на гласове от едните избори към другите. Имам предвид това, че на втори тур на президентските избори, когато обикновено, както и сега вероятно, ще се реши кой ще е държавен глава, активността е голяма. И ще е много важно колко силни са президентските кандидатури на отделните партии, за да може това да мобилизира техния електорат. Предполагам, че ще се образуват два блока - единият около Румен Радев и другият около кандидата на ГЕРБ, и съответно ще има прегрупиране на гласове. Във всички случаи кандидатите за президент ще теглят напред и партиите, които ги подкрепят. И обратна зависимост има, разбира се - от партиите към кандидатите. Може би активността ще бъде някъде около тази на 4 април, тъй като на 11 юли беше много слаба.

 

Кои ще са печеливши и кои ще са губещи на тези избори? Ще остане ли ИТН първа сила след двата неуспешни опита да състави кабинет?

Рано е за прогнози. Още не е ясно как ще се позиционират основните играчи, дали служебните министри Асен Василев и Кирил Петков ще се включат в играта. Моето усещане е, че "Има такъв народ" ще изгуби подкрепа на базата на това, че втори път имаха възможност да направят правителство и не го направиха. И някак си тезата, че другите са виновни за това, не е убедителна. На тази база ще има доста разочаровани хора, които са ги подкрепяли, и съответно редукция на подкрепата за ИТН. Очаквам т.нар. партии на статуквото ГЕРБ, БСП и ДПС да подобрят позициите си. Хората искат стабилност, растеж и не са революционно настроени за коренна смяна на цялата система и на държавното ни устройство, както ни предлагат от "Има такъв народ". Мисля, че за т.нар. партии на протеста започна обратно броене на базата на това, което се случи през последните два месеца. Приливът, очакван от "Демократична България", би могъл да се случи, ако успеят да се възползват от имиджа на служебния кабинет, както и от представяне на разумна програма, която хората да припознаят като алтернатива на случващото се. Засега обаче не виждаме това. ДБ отдавна работят в посока съдебна реформа, но засега не е ясен икономическият модел, който искат да възпроизведат и който да се наложи в България. 

 

Сигурна ли е победата на президента Радев, който засега изглежда безспорен фаворит в битката за "Дондуков" 2?

Не бих казал, че е сигурна. Да, той е безспорен фаворит, но срещу себе си има двете най-организирани и най-богати партии, които ще играят много твърдо срещу него - ГЕРБ и ДПС. Това вече е много сериозна опозиция. Освен това с много силни политически играчи, каквито са техните лидери. Предполагам, че ще извадят и добра кандидатура, добре позиционирана, и ще успеят да организират сериозен отпор на Румен Радев. Това зависи също и от проекта на служебните министри, които могат и да влязат в конфронтация с другите партии, които подкрепят Румен Радев, а това много ще му попречи.

 

Очаквате ли новата формация на министрите с харвардски дипломи да се появи като играч на тези избори? 
Очаквам, макар в тяхното явяване да има и плюсове, и минуси. Президентът ни даде отправна точка, като каза, че те не трябва да са стандартен политически проект, а да направят нещо надпартийно. Т.е. да обединят около себе си гласовете и насоката на няколко партии, които да ги припознаят като свои експерти. Дали това ще стане - според мен по-скоро да. Не мисля обаче, че ще има проект от типа нова политическа партия около двамата служебни министри, а по-скоро обединение около тях или те ще влязат в друго обединение на може би част от партиите на протеста. Може би около "Демократична България" или "Изправи се! Ние идваме!" да възникне някаква по-обща платформа, в която да се включат и двамата ключови министри. Вероятно без ИТН, които като първа политическа сила  ще предпочетат да играят самостоятелно. Така че ако нещо може да промени коренно системата и съотношението между основните политически сили, то е това. Ако не, очаквам в следващия парламент да има известно подобрение за системните партии, отстъпление за протестните партии, но в общи линии старата конфигурация ще се възпроизведе и оставаме в старата патова ситуация.

 

А възможен ли е кабинет на партии на статуквото в следващия парламент, за какъвто намекна зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев?

Около бюджета трите партии показаха, че обединението около общи важни решения е възможно. Това е ситуативно, в рамките на предизборна обстановка, в която и ГЕРБ, БСП и ДПС се състезаваха кой повече социални помощи ще раздаде. Слава Богу, оказа се, че има резерви, които дават такава възможност. Дотук беда няма, но не виждам начин, по който например БСП и ГЕРБ да направят кабинет. Това означава, че имиджово и двете партии ще рухнат. След всичко, което са говорили и вършили дотук, не виждам такава възможност. Моделът, който се оформи около третия мандат на БСП, който не беше реализиран, е може би един от вариантите и най-вероятно това да се случи - да стане консолидация на тази база между левицата и протестните партии в евентуално следващо мнозинство. Стига "Има такъв народ" да покажат, че са натрупали достатъчно политически опит, и виждат, че това е необходимо. Ако целят това България да има стабилно редовно правителство, защото техните мотиви не са съвсем ясни. 

 

Какъв кандидат би могъл да опонира успешно и дори да победи Радев?

Трябва да е определено с десен профил, да е добре приет от европейските ни партньори, да показва, че по линия на ЕНП разделението между ГЕРБ и останалите десни партии е изкуствено. Вече се спрягат имена като това на Петър Стоянов, на проф. Асен Балтов - сериозни хора, с много сериозни биографии. В тази плоскост би трябвало в скоро време да изникне окончателното решение за кандидата на ГЕРБ. Все пак според мен е добре в надпреварата да има нови, млади лица, да не се връщаме към миналото. Даниел Митов се опъва и не иска, той би бил подходяща кандидатура от гледна точка на досегашната му биография и обвързаности. Очевидно го е страх, че ще изгори, че няма да успее. Според мен участие в изборите ще затвърди позициите му, дори да не спечели, но всеки има право на избор.

 

Неизбежен ли е нов рунд на генералска война, ако Румен Радев спечели втори мандат, а ГЕРБ си върне позициите на първа сила?
Това е най-вероятният сценарий. И той може да се наруши само ако авторитетът на служебното правителство и неговото одобрение по някакъв начин успее да се прехвърли и върху електоралните нагласи. Ако не, ще продължи яростното противопоставяне между Румен Радев и Бойко Борисов - това са двете силни фигури. И засега не се вижда развръзка. А това е много лошо и за страната, която се намира в много тежка конфронтация, без някой да  взема преимущество. По-добре който и да е да победи, ако получи широка подкрепа, да наложи своя визия, отколкото да продължим да сме в тази ситуация на разделение. 


Очаквате ли проблеми с машините при избори две в едно?

Не, имаме много добра изборна администрация, която натрупа доста опит. Смятам, че ЦИК пак ще се справи. Машините помагат за бързото броене, но пък за по-възрастните избиратели технологиите създават психологически праг. Това наистина се превърна в ценз за гласуване. Най-добре да има и двата варианта - и машините, и хартията. И без това хартиени бюлетини се отпечатват. Да могат хората свободно - кой както иска, да гласуват.

 

С доста удари под кръста ли ще е предизборната кампания?

О, скандалите не са спирали. Целият цирк в парламента е на базата на това, че сме в предизборна обстановка. А тя пречи за вземане на дългосрочни и премислени решения. Много по-добре би било решенията около актуализацията на бюджета да се вземат от следващо редовно правителство, което би могло да заложи дългосрочна визия. Същото се отнася и за Плана за възстановяване и устойчивост, който още не сме внесли в Брюксел. Крайно време е да сложим край на изборната спирала.

 

Васил Тончев е завършил философия  с профил социология в СУ "Климент Охридски". Работил е като психотерапевт. Бил е научен сътрудник в Института за изследване на младежта, а по-късно - научен секретар в Националния център за изследване на общественото мнение. Създава собствена агенция СОВА-5, която се занимава с изучаване на общественото мнение. По-късно тя става част от световната верига "Харис". В продължение на 14 г. е председател на Българската федерация по биатлон, която печели олимпийска и 5 европейски титли под негово ръководство.

 
 
 

 
  

 

Още от "Интервю"

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Макрон: Съдбата на Европа се решава на бойното поле в Украйна. Имаме ясна цел: Русия не може и не трябва да победи

В днешната ситуация със сигурност Русия е противник, режимът в Кремъл е противник, но винаги съм го казвал, че ние не водим война срещу Русия и руския народ, добавя френският президент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени