Владислав Горанов: Правителство ще има, Главчев ще внесе кабинет със солидни експерти

Със сигурност ще трябва да се прегледа много внимателно какви ангажименти са поети в разходната част с огромните инвестиции, категоричен бе Горанов

Владислав Горанов
Владислав Горанов Източник: Zonanews

Правителство ще има. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" бившият финансов министър Владислав Горанов. "От неофициалната информация, която върви напред-назад, Димитър Главчев ще успее да внесе кабинет със солидни експерти и ще стартира нормалната работа на едно служебно правителство, макар и с всички упреци към несъвършения модел на новата Конституция", каза още Горанов.

 

Противоконституционно ли е, както твърдят от ПП-ДБ, че парламентът е наложил ограничение за боравенето с публични средства на финансовия министър?

 

"Това е политически акт. Аз не мога да преценя дали е противоконституционно, но ако трябва да съм принципен, бих казал по-скоро да, но тази преценка може да се извърши само от Конституционния съд. За съжаление в политиката когато допуснеш един прецедент или действаш безпринципно, много лесно това се изражда и възпроизвежда. Припомням ви, че в края на мандата на правителството с пример Бойко Борисов в пролетта на 2021 година с подобен акт на Народното събрание бяха забранени всякакви разпоредителни и каквито и да било други действия от страна на едно законно избрано и действащо правителство. Така че този лош прецедент от тогава се изражда в нов лош прецедент, но той по-скоро е политическа оценка за свалянето на доверието от Асен Василев, колкото някакъв друг тип акт. Разбира се не бива да се допускат подобни актове, на смятам, че след няколко дни, когато бъде съставено служебното правителство, нещата ще си дойдат на място", каза бившият финансов министър.

 

Със сигурност ще трябва да се прегледа много внимателно какви ангажименти са поети в разходната част с огромните инвестиции, които бяха обещани и на кметовете, и ангажиментите, които имаме свързани с усвояването на еврофондовете, категоричен бе Владислав Горанов.

 

"Знаем, че програмният период не може до безкрай да се отлага и разтяга. Това, което е лошо обаче в случая, е когато говорим за икономически растеж и инвестиции, а именно на тях разчитаме за балансиране на бюджета чрез орязването им, ние си режем клона, на който стоим. Т.е. вероятно действително ще се наложи да се реже. Гъвкавостта на бюджета, пак казах, по отношение на текущите разходи на практика я няма, остават само инвестиционните разходи, капиталовите разходи, а да режеш от тях е глупаво дългосрочно", обясни той.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени