Военен експерт: Украинската армия ще разруши Кримския мост и цялата логистика на Русия там, в резултат на което руските войски ще попаднат в оперативно обкръжение

Разпадът на Русия ще продължи до 10 години, прогнозира полковникът от резерва Роман Свитан

Роман Свитан
Роман Свитан

Украйна се готви за мащабна контраофанзива, която се очаква да се случи тази пролет. Армията възнамерява да освободи всички окупирани територии, превзети от руските войски. Един от основните приоритети на Киев е връщането на Кримския полуостров, който е под окупацията на Москва от девет години. Въпреки заплахите на агресора Русия, Украйна е решена да направи това и чака подходящия момент за нанасяне на удар.

В интервю за сайта Главред полковникът от резерва, военният пилот-инструктор Роман Свитан назова сценариите за освобождението на Крим, обясни как Въоръжените сили на Украйна могат да разрушат Кримския мост и да унищожат Черноморския флот на Руската федерация, разказа защо поражението на Русия във войната няма да доведе до падането на режима на Владимир Путин и направи прогноза за връщането на Украйна към границите от 1991 година.

 

Бившият командир на американската армия в Европа Бен Ходжис наскоро заяви, че Украйна може да освободи Крим преди края на август тази година. Как бихте оценили подобна прогноза?
Такъв сценарий е възможен. Всичко зависи от количеството воена техника, което ще бъде дадено (от западните партньори на Украйна, бел. ред.). Без помощта на Запада няма да можем да освободим Крим толкова бързо. Ако Западът даде исканите средства и оборудване на Украйна, помощта задължително трябва да включва и ракети с голям обсег. Според мен има два сценария за Въоръжените сили на Украйна. Първият е унищожаването на 150-те руски гарнизона в Крим с ракети с голям обсег. Ако ни бъдат дадени ракети и самолети с голям обсег, ще унищожим тези гарнизони от въздуха. Евентуалното получаване на ракети с голям обсег като ATACMS ще доведе до факта, че руснаците няма да има с какво да се предпазят. Те ще трябва да напуснат, защото ще попаднат в оперативната обкръжение в Крим. След това украинските войски ще навлязат на полуострова.

 

В този случай въоръжените сили на Украйна ще се нуждаят от по-малко боеприпаси и военна техника, за да изпълнят задачата за прочистване на Крим, тъй като ще има условия, при които щурмовите бригади ще могат да работят. Вторият сценарий предвижда фронтално влизане на украински войски в Крим. Тогава обаче ситуацията ще бъде като в Донбас - ще трябва да "обработи" целия полуостров. Ако не ни бъдат дадени системи за унищожаване на далечни разстояния, ще ни трябва много лека и тежка военна техника, артилерия и боеприпаси за артилерия.

 

Планът "Ходжис", който предложи като сценарий за въоръжените сили на Украйна възможността за удари на далечни разстояния по руските военни обекти в Крим, контрол върху маршрутите на провлака Перекоп и разрушаване на моста, е най-близо до първия вариант?

Да, първият е щадящ сценарий. Тогава Крим ще остане здрав и невредим, с малко загуби. Това е най-добрият сценарий.

 

Да предположим, че въоръжените сили на Украйна се доближат до Крим. Полуостровът е изолиран – има битки при Перекопския провлак, а Кримският мост е под контрола на HIMARS. Така че, руските войски могат да проявят нов "жест на добра воля"?

Те няма да имат друг избор. Факт е, че армията в условията на унищожена логистика моеж да удържи максимум 2 седмици. Така наречените армейски резерви, които всяка бойна единица има, ще се изчерпят. Две седмици по-късно те ще се превърнат само в куп хора в зелено, а някои дори в цивилни, които ще престанат да бъдат военна сила. Щурмови групи ще влязат в Крим - Националната гвардия, Националната полиция, СБУ, които ще извършат определени мероприятия. Когато руските военни станат обект на филтрация, те ще бъдат разпознати. Така че определено ще трябва да си тръгнат.

Какво мислите, че очаква Кримският мост? Често чуваме, че тази естакада е трудно да бъде разрушена, но в същото време е възможно да се повреди дотолкова, че мостът вече да не може да се използва за военна логистика.

 

Всичко може да бъде унищожено. Въпросът на количество и качество на боеприпасите, които се използват. Мостовете могат да бъдат смазани от ракети M31 с помощта на РСЗО HIMARS MLRS и дори ракети M1. Трудно е, но е възможно. Кримският мост е построен по определена технология. Виждали сме как една от конструкциите му се срива от въздушния поток. Конструкцията му прости лежи, това е антисеизмична постройка. Ето защо е лесно да го унищожите с експлозия. Такива мостове не могат да се сравняват със съветските надлези – като например в района на Херсон, които бяха атакувани в продължение на няколко месеца и оцеляха. Говорим за различни дизайни. Ракетите М31 обаче няма да достигнат Кримския мост. Но ATACMS ще успеят. ATACMS има три пъти по-голяма бойна глава от ракетата M31. Ако при M31 е 90 кг, при ATACMS е 225 кг. Ракетите Storm Shadow също могат да разрушат мост, при това с един удар.

 

Какво й е нужно на Украйна – да разруши Кримския мост или да го повреди много тежко?

Най-добрият вариант е разрушаването на Кримския мост. Да го разрушат дотолкова, че руснаците дори не мислят, че той би могъл по някакъв начин да бъде възстановен. Сега започнаха земетръсни процесите в района на Турция. След това има подобни между Крим и Таман. Затова мисля, че самата природа ще разруши моста още преди да ни бъдат дадени оръжия с голям обсег. Русия изгражда отбранителни структури в Крим и дори изпраща там наборници.

 

Как руските войски смятат да задържат окупирания полуостров?

Те се надяват, че въоръжените сили на Украйна няма да разрушат Кримския мост, няма да отидат на Азовското крайбрежие, няма да прекъснат сухопътния коридор и няма да унищожат Черноморската флотилия, като същевременно запазят възможността да доставят с кораби оръжията и боеприпасите, необходими на техните войски. Те се опитват да вярват, че Украйна няма да свали транспортните им самолети с боеприпаси над Крим. Затова руснаците изграждат отбранителни редути. Но освобождението на Крим ще бъде сложна операция. Със сигурност ще разрушим Кримския мост. Ще потопим черноморската им ескадрила - ще се получи много лесно, след като се прехвърлят същите ракети Storm Shadow. Корабът е много добра цел, а унищожаването на крайцера "Москва" ясно показа, че руската ПВО, разположена на техните кораби, е абсолютно безполезна срещу ракети. Крайцерът "Москва" беше ключов кораб на руския флот, а две ракети го потопиха. Ще бъде потопен и Черноморският флот. Ще свалим и всички военни самолети, които ще прелетят над Крим. Украинските войски ще прекъснат всички логистични системи за доставки, след което руските войски ще бъдат в оперативно обкръжение. Подчертавам, че те ще продължат да се съпротивляват максимум две седмици.

 

Кажете ми, може ли Москва да използва такава тактика в Крим като в Донбас и да изпрати значителен брой свои сили в Крим?

Факт е, че именно в Донбас могат да използват подобна тактика. Защото зад Донецка и Луганска области има 7000 километра от руския тил. И, разбира се, логистиката. Но в Крим ситуацията е различна – това е торба. Без Кримския мост те се намират в оперативно обкръжение и никой военен не би искал да попадне в подобна ситуация. Това е ситуация, която има много недостатъци. Руските военни, които са в Крим, на практика са обречени на смърт. Кримският мост по някакъв начин реши този проблем. Въпреки това, той е много лесен за унищожаване, тъй като надлезът се намира в сеизмична зона - там беше невъзможно да се построят кондови съоръжения. Те веднага щяха да се разпаднат.


Какви перспективи отваря освобождението на Крим за Украйна?

Не става въпрос за перспективи, а за по-нататъшно изпълнение на плановете. Крим е само част от територията, която ще освободим. Основната част е Донбас. Донецка и Луганска области ще бъдат много по-трудни за освобождаване от Кримския полуостров. Освобождението на Крим е елиминирането на руската групировка в тила на ВСУ. Невъзможно е да се работи по деокупацията на Донбас, ако в тила има вражеска групировка. Спомняме си как беше преди година, когато нашата донецка група удържеше фронта от руските набези, но от Крим пристигнаха руските военни в нашия тила. И тогава се наложи да отстъпим. За да се осигури тилът на украинските войски, които напредват в Донбас, е необходимо преди всичко да се изчисти Крим. И след това трябва да се справим с Донбас.

 

Пенсионираният американски генерал Бен Ходжис също предположи, че след като Украйна освободи окупирания Крим, ще има промени в Русия, след което руските войски вече няма да се бият в Донбас. Съгласни ли сте с неговото мнение?

Не съм съгласен. Руската федерация е голяма страна и територия с повече от 100 милиона души. Всички разбират, че Крим и Донбас са откраднати територии на Украйна, така че загубата им няма да доведе до никакви катаклизми. Дори пълното изтегляне на руските войски от Украйна или пълното им поражение няма да разклати руснаците, защото това не е тяхна земя. Те искаха да завладеят – е, не го направиха. Информационното пространство в Русия може да работи в този режим дълго време. Освен това те могат да представят загубата си като уж голяма победа и, като (казват те), удържането на НАТО по границите с Русия. Но, ето че (казват те), не отстъпихме нито педя руска земя.Те ще разгърнат нов информационен финт – същата Скабеева ще измисли друго плашило.

 

Освен това загубата на Крим и Донбас няма да навреди на режима на Путин в Русия. Само външен натиск с помощта на санкции може да бъде удар по неговата власт – пълното откъсване на руската икономика от световните и финансовите пазари, "замразяване" на цялото (руско, бел. ред.) имущество в чужбина. Превръщането на Русия в бедна страна, с режим на управление, както в Северна Корея. КНДР обаче е малка държава, захранвана от Китай. Русия е много голяма и многонационална държава. Тя веднага ще се срине, след като финансовият поток в региона, благодарение на който се осигуряват местните власти, бъде изчерпан. Само такава ситуация може да доведе до падането на режима на Путин с последвалия крах на Руската империя. Нито един военен фактор няма да доведе до удар по руския режим.

 

Тоест, дори ако отбранителните сили на Украйна достигнат границите от 1991 г., войната под някаква форма ще продължи? Какво тогава трябва да направят въоръжените сили на Украйна – да влязат на територията на Русия и да изградят буферни зони?

Излизането на Украйна към границите от 1991 г. определено няма да доведе до края на войната. Границата от 1991 г. ще се превърне в нова линия от 1000-километров фронт. Той ще се проведе на териториите на 5 региона - Брянск, Курск, Белгородска, Воронежка и Ростовска области. Украйна ще трябва да създаде демилитаризирана зона от тези пет региона. Необходимо е да се изградят войски по фронтовата линия с определени далекобойни оръжия на дълбочина 100-150 километра, за да може да бъде ударена движеща се военна цел. Това е, което може да се нарече демилитаризация.

Искам да подчертая, че следващият етап ще бъде унищожаването на руската икономика чрез санкции, което трябва да доведе до колапс на Русия. В такава ситуация няма да има кой да отиде на война в Украйна. Войната ще загуби смисъла си.

 

Кога и кога ще свърши войната? 
Украинските сили за отбрана ще достигнат границите от 1991 г. още тази година, ако се запази сегашната динамика на доставките на оръжие. Ако оръжието се доставя както през януари-февруари. При условие, че се запази сегашната динамика на прехвърляне на оръжия, до края на 2023 г., до Коледа на 25 декември, ще отпразнуваме първия етап на победата. Но това е само първият етап - прочистването на нашата територия от руска окпация. Вторият етап от войната трябва да осигури пълен разпад на Русия с премахване на натиска върху границата ни с нея или с тези 5 региона, които след разпадането на Руската федерация могат да станат републики. Процесът на разпадане на Русия може да се проточи за период от няколко до 10 години.

 

Превод: Zonanews

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени