Военният експерт Марк Войджър: Русия е създала плацдарм за нападение не само на Украйна, но също така на Балтика и Полша

В момента съм в България, за да търсим решение за включването й в инициативата за даване на самолети МиГ-29 и Су-25 на Украйна

Марк Войджър
Марк Войджър Източник: Скрийншот/YouTube

Интервю на военния експерт Марк Войджър за ТВ "Апостроф"

Майк Войджър е военен анализатор, старши научен сътрудник в Центъра за европейски политически анализи в САЩ. В периода 2013-2018 г. е работил като специален съветник по руски и евразийски въпроси при главнокомандващия армията на САЩ в Европа във Висбаден (Германия). Бил е и старши експерт по Русия в Обединеното командване на сухопътните войски на НАТО в Измир, Турция. 


Не е тайна, че по време на руската инвазия в Украйна част от нашите самолети бяха унищожени. Бихме могли да компенсираме тези загуби с помощта на МиГ-29 и Су-25, които е готова да ни предостави Полша. От своя страна Полша също би спечелила, тъй като това би и дало сериозни основания не само да моли, но и да изисква от САЩ изтребители F-16 и F-35, или в краен случай да се ускори процедурата по тяхното купуване. Защо според Вас в последните дни наблюдаваме по този казус нещо, което хората наричат "пинг-понг": уж са готови днес да дадат, а на следващия ден заявяват - "Изчакайте, продължават преговорите". След това отново аха да ни дадат и отново следва - "Изчакайте". Какво се случва?

 

Лично аз подкрепям тази идея. Тъй като тя би Ви позволила да създадете зона забранена за полети и да отблъснете атаките на руските ВВС. Но трябва да се има предвид, че това е много сложно решение за всяка една от страните. В този казус са ангажирани не само Полша, но и България, Словакия и Унгария - страни, които имат самолети МиГ-29 и Су-25. В момента се намирам в България и тук продължават големи дебати по темата, но аз се надявам, че България ще се присъедини към тази инициатива. 


Защо възникна този проблем? Източноевропейските държави, които са членове на НАТО, се намират в началния етап на замяната на своите съветски самолети с американски. Например, България до 2024 г. ще получи 8 или 16 американски самолета. Полша също е поръчала. Но решението за предоставянето на техните стари съветски самолети на Украйна - това е политическо решение на ниво правителство, което изисква детайлно обсъждане, вкл. как да се защитят, след като са Ви предали тези самолети. Разбрах, че Полша е готова да изпрати старите си съветски самолети на американска военно-въздушна база в Германия като по този начин те станат част от помощта на НАТО за Украйна. Тоест, Полша няма да ги предаде директно, а чрез НАТО, през базата Рамщайн. И когато бъде подготвено и прието съвместното решение на НАТО по този въпрос, то и вашите военни ще могат да се възползват от тези самолети. 


Аз разбирам, че се намират в трагична ситуация. Всеки ден, всяка нощ руснаците убиват украински граждани и аз съм убеден, че това престъпление срещу човечеството ще бъде наказано. Но процесите на вземане на решение в НАТО винаги са били много бавни. Когато работих там през 2014-2015 г. и Русия тъкмо започваше своята агресия срещу Украйна, в НАТО имаше опасения, че в случай на нападение на Русия срещу балтийските страни, Алианса няма да може да реагира в рамките на 2-3 дни, а ще са му нужни седмици и месеци. НАТО няма подразделения, които да могат да бъдат мобилизирани по схемата 24/7.

 

Има корпус за бързо реагиране в състав от 40 000 военни, който нито веднъж не е използван. За пръв път сега този корпус отива на изток, за да защитава границите на НАТО. Има една малка бригада от 5000 души, която има способности за много бързо реагирани, която сега също е активирана. Иска ми се да разберете, че НАТО се опитва да ви помогне. Полша - също. Вече правим много неща в тази посока. Но разберете, че това решение се взема от 30 държави. Затова е необходим консенсус и работа с всяка страна, за да бъде взето това решение. 


 

Г-н Марк, помня, че по време на учения много се говореше за междудържавна структура, като украинско-литовско-полската бригада "УкрПолЛитБриг". А сега нищо не се чува за нея. Тази междудържавна структура се състои от подразделения на трите държави. Защо не бъде задействана макар и не за военни операции, но поне за конвоиране и защита на държавни на обекти с държавно значение и по отношение на инфраструктурана в Украйна? Причината е, че тези страни са членки на НАТО, или нещо друго?

Помня, че когато се създаваше тази структура - това беше пролетта или лятото на 2014 г., след нападението на Русия. Доколкото съм запознат, тя беше ангажирана да действа във връзка с обучението на въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Нямам представа с какво се занимава сега. Полша и Литва са държави-членки на НАТО. Вероятно те не искат НАТО да се намесва на този етап на войната, както и техните войници да оперират на територията на Украйна. По време на своето заявление, че е готова да предостави самолети на Украйна през базата Рамщайн, Полша ясно каза, че не е страна в конфликта. Причината е, че е нужно постигането на консенсус с другите страни в НАТО, нужно е приемането на общо решение. 

 

Може ли да се каже, че НАТО търси такава формула, която да позволи максимално да помогне на Украйна при минимален риск за отделните страни-членки?
Да, риск без съмнение съществува. Както виждате, САЩ вече изпрати и продължава да изпраща военнослужещи във формирования в Източна Европа. Но на НАТО също му е нужно време. Армията на Алианса не е мобилизирана за война. Разбира се, текат консултации и източноевропейските страни вече са получили или продължават да получават всичко, което е необходимо за защитата на границите на НАТО на изток. 

 

Появи се информация, че САЩ вече са започнали да прехвърлят системи "Пейтриът" близо до Полша, както и че са започнали да предоставят тези системи за ПВО на Полша. Това за какво говори - че тези системи се подготвят по-скоро за охрана на източните граници на НАТО, или е възможно да са част от подготовка за нещо в перспектива - приятелски жест на НАТО и закриване на въздушното пространство над Украйна, или в краен случай - на отделни нейни райони?

Надявам се, че и поради двете причини. Но, на първо място, все пак е защитата на Полша, защитата на държавите от НАТО в Източна Европа. Има опасения, че Русия прехвърля ракети "Искандер" в Беларус. Тоест, там Русия е създала плацдарм за нападение не само срещу Украйна, но потенциално и срещу държавите от НАТО - в Балтика и Полша. Както няколко пъти вече повтори президентът Байдън - НАТО ще защитава всеки сантиметър от своята територия. Ракетите за ПВО са част от този план. Надявам се, ако в близко бъдеще се създаде и зона забранена за полети над Украйна, те да изпълняват и тази функция.

 

Вие сте военен анализатор и човек, който знае рисковете от употребата на ядреното оръжие, от ядрената война. Разглеждат ли западните анализатори и западните спецслужби вероятността от това, че Путин, ако бъде притиснат като звяр в ъгъла, би могъл да реши, че с конвенционални оръжия не може да постигне нищо в Украйна и да прибегне, ако не до оръжията за глобална ядрена война, то да удари Украйна с тактически ядрени заряди, за да сплаши нашата страна и целия цивилизован свят?
За съжаление, кремълският диктатор показа на целия свят, че е ирационален човек. Той иска да държи Запада и Америка в състояние на тревога и те действително да си мислят, че той би могъл да използва това оръжие. На първо място, това са стратегическите оръжия - ракетите, които реално биха могли да ударят по американския континент. Това оръжие не е насочено срещу Украйна, то има за цел да сплашва американците. Това е част от руската хибридна стратегия, когато освен конвенционална сила и информационна война, се случва и някакво "ядрено раздвижване".  

 

В Русия съществува "доктрината за ескалация" като част от "политиката на деескалация". Тоест, предвижда се използване на тактическо ядрено оръжие, за да бъде накаран врагът да се предаде или да не се намесва в даден конфликт. Путин не веднъж каза, че държави, които помагат на Украйна, се превръщат в цел на един евентуален руски отговор. Аз лично смятам, че диктатор като Путин, който даже по време на пресконференции стои на 10 метра от своите министри - това е човек, който не обича персоналните рискове. Ако се случи стратегическа ядрена война между САЩ и Русия, то неговият режим ще рухне. 


За съжаление, съществува риск от използване на тактическо ядрено оръжие, ако Путин види, че не може да спечели конвенционалната война в Украйна. Например, на дай Боже, да бомбардира с такова оръжие украински град - това би било световна трагедия. Би могъл да го хвърли и на безлюдно място, там, където просто няма хора, за да покаже, че Русия е готова да използва такова оръжие. Впрочем, не мисля, че ще рискува започването на глобална война. За него най-важен е контролът и създаването на тоталитарна държава. А една ядрена война би могла да унищожи тези негови планове. 

Превод: Zonanews

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени