Володимир Зеленски: 50 изтребителя F-16 са недостатъчни, няма да променят ситуацията на фронта

Терористичната атака от понеделник срещу детска болница в Киев за пореден път показа, че Путин не иска мир, а единствено да унищожи Украйна и да я принуди да капитулира

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че обещаните от НАТО на Украйна бойни изтребители F-16 са много малко като брой, а освен това и много закъснели. Украйна се нуждае от поне 128 изтребителя F-16, за да се противопостави ефективно на Русия в небето, каза Володимир Зеленски по време на интервю в института "Роналд Рейгън" в САЩ, съобщи агенция УНИАН. Във Вашингтон започва срещата на върха на НАТО.

 

Зеленски всъщност заяви, че броят F-16, обещан на Украйна от съюзниците днес, няма да може радикално да промени ситуацията на фронта. "Проблемът с F-16 е броят и датите на пристигането им... Русия използва 300 самолета дневно в операции срещу Украйна. Имахме решение за 10-20, но дори и да има 50, това е нищо", заяви Зеленски.

 

"Те имат 300 самолета, а ние имаме нужда от 128. Нашите съюзници имат тези бройки. Следователно, докато нямаме този брой самолети, няма да можем да се изравним с тях (с руснаците) в небето", посочи украинският президент.

 

Украйна все още не е получила нито един западен изтребител, въпреки че руският агресор вече трета година води пълномащабна война срещу украинците.

 

Зеленски коментира и руската офанзива в Харковска област, започнала преди няколко седмици. По думите му Владимир Путин е искал да се възползва от блокираната с месеци в американския Конгрес военна помощ за Киев, за да превземе втория по големина град в страната.

 

Зеленски каза, че по време на новата офанзива на Руската федерация в района на Харков Киев е загубил някои села, които са разположени по границата, но е успял да вземе и спаси жителите.

 

"Руснаците искаха да всеят хаос и да принудят хората да бягат. За него (Путин) няма значение кого да убие – войник или цивилен, затова взехме хората от тези села и (руската офанзива) нямаше успех. Разбира се, нашите войници, нашите герои, те ги спряха, той загуби много хора", добави президентът на Украйна.

 

Украйна отдавна призовава партньорите си в НАТО да ѝ дадат и повече ПВО системи. Терористичната атака от понеделник срещу детска болница в Киев за пореден път показа, че Путин не иска мир, а единствено да унищожи Украйна и да я принуди да капитулира.

Още от "Интервю"

Володимир Зеленски: 50 изтребителя F-16 са недостатъчни, няма да променят ситуацията на фронта

Терористичната атака от понеделник срещу детска болница в Киев за пореден път показа, че Путин не иска мир, а единствено да унищожи Украйна и да я принуди да капитулира

Прочетете повече прочетете повече

Зеленски пророчески: Условията на Тръмп няма да доведат до края на войната, а ще позволят на руската армия да се прегруп

Той поиска от западните страни да разрешат използването на ракети с голям обсег за нанасяне на удари по руските военни летища поради използването от Москва на управляеми авиобомби

Прочетете повече прочетете повече

Канцеларията на Зеленски отхвърли плана на Тръмп за замразяване на конфликта по фронтовата линия

Украйна има абсолютно ясно разбиране и то е разписано в мирната формула, предложена от президента Зеленски - мирът може да се основава само на международното право, каза Подоляк

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени