Володимир Зеленски: Украйна е готова да започне контраофанзивата си

Вярваме силно, че ще успеем, заяви той

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Instagram

Украйна е готова да започне контранастъплението си, за да си върне окупираните от Русия територии, заяви украинският президент Володимир Зеленски в публикувано днес интервю за в. "Уолстрийт джърнъл". 

 

"Вярваме силно, че ще успеем", казва украинският лидер пред американското издание. "Не знам колко време ще отнеме. Ако трябва да съм честен, може да бъде извършено по различни начини, съвсем различни един от друг. Готови сме и ще го направим", изтъква Зеленски. "Не знам точно колко ще отнеме като време и каква цена ще платим", допълва украинският президент.  

 

Зеленски отбелязва, че Русия има превъзходство във въздуха, а отсъствието на защита от вражеската авиация означава, че по време на контранастъплението могат да загинат много украински войници. 

 

Затова украинският президент отново подчертава, че на Украйна са й необходими допълнителни ЗРК Patriot за защита както на граждансото население, така и на военните, които се намират на предната бойна линия. 


Киев се надява, че с контранастъплението си ще си върне окупираните територии и ще промени динамиката на войната. Миналия месец Зеленски заяви, че Украйна ще изчака, докато получи от Запада още бронирани бойни машини, преди да започне контранастъплението си. 

 

Украинският лидер направи дипломатическа обиколка, в рамките на която призова за това западната подкрепа да продължи и на Украйна да бъде изпратена още военна помощ и оръжия, които са от ключово значение за успеха на украинските сили. 

 

Русия продължава да контролира големи територии в Източна, Южна и Югоизточна Украйна. През последните няколко седмици Украйна нанася интензивни удари по руски складове за боеприпаси и логистични маршрути. 

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени