Явор Дачков пред Zonanews: Радев на всяка цена ще се опитва да се измъкне от позицията на човека, който създаде това управление

Защото всички, които се занимават с политика знаят, че управляващите са много некомпетентни хора, които няма да могат да се справят и провалът им е предизвестен. Те управляват единствено, за да изпълнят няколко поръчки

Явор Дачков
Явор Дачков Източник: Zonanews

Явор Дачков, специално за Zonanews, интервю на Живка Кехайова

 

Кой всъщност управлява България? Политически? Икономически?

САЩ взеха на ръчно управление България, след като видяха, че години наред, с различни, макар и до един проамерикански елити, нещата не вървят както трябва, а в момента Америка има доста повече геополитически и стратегически интереси тук спрямо Русия и Турция. Затова се взеха две момчета, буквално от никъде и бяха направени министър-председател и министър на финансите, плюс управленски елит, без да има дори партия.

 

Това стана като един политически стартъп. Кирил и Асен стартираха преди по-малко от година и вече управляват България, пак повтарям - без да имат структури, без да имат и намерение да правят такива. Очевидно са назначени, за да вземат няколко важни за американците решения и между другото да оправят някакъв свой вътрешен бизнес. 

 

Дори Бюджетът, дори Планът за възстановяване и развитие - действията им по тях показват, че ги интересува само финансовата част. Жалко е. Аз не съм си представял, че може да има по-лошо управление от това на ГЕРБ, но през последната година, вече гледам трето по-слабо правителство от техните.

 

Къде в картинката е Румен Радев?

Румен Радев беше изпаднал в изолация преди една година. Беше се скрал тежко с БСП и не беше ясно дали ще има втори мандат. Според мен той влезе в съюз със САЩ, които го бяха поставили в "черния списък" заради позицията му за самолетите "Грипен". Успя да се измъкне от този "черен списък" и в синхрон с американското посолство получи втори мандат.

 

Те му помогнаха като неутрализираха Бойко Борисов и Пеевски. Защото първите избори - помните, бяха спечелени от ГЕРБ. Преди вторите американците публикуваха "Списъка Магнитски", който удари тежко Пеевски, а на Борисов показа, че не трябва да "мърда" много. При третите избори вече успяха да натамънят нещата така, че техните най-верни хора да управляват заедно с Румен Радев.

 

Румен Радев обаче, след като спечели втория мандат лесно, защото американците му разбъркаха картите, взе да го играе отново принципен и да се разграничава от някои действия на правителството. Но от тук нататък той ще си е президент 5 години, последен мандат му е, така че ще се опитва да пази само имиджа си, за да не разберат избирателите му, че той всъщност изпълни най-неприятните поръчки на американците в последните месеци.

 

Не прозират ли различни икономически интереси в този конфликт между Радев и правителството, например между енергийните лобита?

Да, със сигурност има такива. Още по време на служебното правителство е имало много тежък конфликт между Кирил Петков, Асен Василев и вицепремиера тогава Атанас Пеканов по отношение на Плана за възстановяване и развитие. Те са го натискали да сложи всички лобистки и абсурдни неща, които сега сложиха.

 

Имам предвид например да се дадат 1,2 млрд. за батерии за съхраняване на енергията - експериментална технология, която е много скъпа и абсолютно ненужна, но е в услуга на няколко фирми на Иво Прокопиев и на братя Бобокови. 

 

Та още тогава е имало конфликт, който очевидно започна да се разгаря около отстраняването на ръководството на "Булгаргаз". Последното е пак в американски интерес, защото досега България се опитваше да лавира между Русия и САЩ, сега просто САЩ вземат всичко. Войната там е и за настаняване на посредници межде Азърбайджан и "Булгаргаз", но сега при ескалирането на конфликта в Украйна не знам всички тези сметки къде ще излязат и какво ще остане от тях.

 

Разбира се, че около Радев има клиентела и тя е свързана с финанси, но мисля, че личния му интерес е по-скоро да запази властови позиции и някакво име в калната политическа борба. И да, ще продължи да се разграничава от правителството, вероятно още по-остро, защото всички, които се занимават с политика знаят, че това са много некомпетентни хора, които няма да могат да се справят с управлението и провалът им е предизвестен.

 

Радев на всяка цена ще се опитва да се измъкне от позицията на човека, който ги създаде, едва ли не.

 

Как, според Вас ще приключи това управление и колко време ще е нужно да се възстановим от него?

Това никой не може да каже в момента, когато се появи и факторът Украйна. Цените на енергоносителите ще хвърчат още нагоре. Има различни варианти, но най-малко вероятният е за предсрочни избори. Може би просто този кабинет ще падне и групите в парламента ще трябва да обединят усилия за нещо друго - програмно ли, експертно ли...

 

Причината е, че няколко от партиите в този парламент няма да попаднат в другия. Самата ПППП продължава да не съществува, ще са й нужни отново поне други мандатоносители, но така, или иначе това не е партия с твърд електорат. Трудни са прогнозите - може това правителство да падне и другата седмица, може да е в средата на годината, или в края на годината, или следващата, но няма как да изкара 4-годишен мандат.

 

Възможно ли е следващото управление да е по-лошо и от това?

В България винаги е възможно.

 

Например, възход на "Възраждане"?

Да, очаквам "Възраждане" да имат много голям възход и предполагам, че ще са сред партиите, които ще участват в следващото управление. Така че - да, напълно е възможно.

 

 

 

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени