Юрий Асланов: "Участието на БСП във властта няма да завърши добре за БСП, колкото и да продължи"

Структурните промени в кабинета са така направени, че разкриват недоверието на партньорите към БСП. Големите пари ще се управляват изцяло от други

Юрий Асланов
Юрий Асланов Източник: БСП

БСП ще играе не за първи път ролята на фикуса. В едни такива широки коалиции щетите ги понасят левите партии, коментира политическият анализатор и социолог Юрий Асланов в интервю за Dir.bg. Според него соцлидерката Корнелия Нинова е оставила впечатлението, че цялата коалиция се върти около нея, за да й намери подходящия пост.

 

Забавянето на коалиционното споразумение от БСП анализаторът тълкува като желание на Корнелия Нинова да демонстрира "колко е важна". Хората, които искат нейната оставка, обаче няма да се откажат от това, въпреки че БСП ще е във властта, прогнозира още Асланов. Една такава идейно разнолика коалиция винаги е бременна с риск да се разпадне при всеки един драматичен случай, предупреди още Асланов, категоричен, че това няма да завърши добре за БСП.

 

Според Асланов, не само БСП се притесняват, че ще са в един кабинет с толкова разолики партии. "Вероятно и привържениците на останалите партии са смутени, че ще трябва да пребивават в един кабинет с БСП. Но нашият опит показва, че обикновено в такива широки коалиции, в крайна сметка щетите ги понасят левите партии, а през тази година БСП претърпя електорален срив, включително и в България.

 

Опитът е такъв. Винаги, когато БСП е участвала в управлението в коалиция с други партии, тези партии не са напускали управлението с толкова негативи, колкото БСП. И доколкото е възможно да се повтори същото, това заплашва нейното съществуване въобще, след като през тази година БСП претърпя безпрецедентен електорален срив".

 

Юрий Асланов счита, че устремът на Нинова към вицепремиерския пост и самото участие в коалицията, е свързано и с вътрешнопартийните проблеми, най-вече с битката за лидерския пост. "Тя остави впечатление, че цялата коалиция се върти около нея, за да й намери някаква подходяща длъжност и за да запази партийния си пост.

 

Хората, които искат нейната оставка, няма да се откажат от това. Те ще продължат да я искат. Въпросът ще бъде доколко оценката в партията за успеха или неуспеха за участието на БСП в това управление ще надделее към хипотетичния момент, когато трябва да се решава въпросът с тази оставка. Да речем, към края на януари, макар че аз още не съм сигурен, че тази оставка реално е подадена и че наистина в близко време ще се обсъжда", заяви той.

 

Асланов е убеден, че Нинова ще направи всичко възможно пленумът на БСП днес да е "на подпис", а не присъствен, защото другото би било риск за нея. Той не очаква атаката срещу Нинова да се увенчае с успех сега. Съдбата й, според него, ще зависи от успеха, или неуспеха на управленската коалиция и най-вече от представянето на участниците на БСП в нея.

 

Вчерашното отлагане на подписването на споразумението от страна на Корнелия Нинова, е било само "демонстрация на псевдохарактер, за да покаже колко е важна, че от нея зависи тази коалиция. Обикновено в широките коалиции много пъти нещата се диктуват именно от малките партньори, а не от водещата партия. Тази коалиция поначало е странно съставена.

 

Неслучайно тези споразумения, които се подписват, са двустранни, и в последния момент мандатоносителят реши в някаква степен да демонстрира и той сила в лицето на "Продължаваме промяната", сглобявайки иновативно тази коалиция със суперминистър или нещо, каквото изглежда Асен Василев, обезличавайки останалите, по-малки партньори, именно за да не се случи това, което винаги се е случвало. Дори в последния мандат на Борисов ние го наблюдавахме - когато голяма част от поведението на мандатоносителя се диктуваше от малкия партньор в лицето на Патриотите тогава" - казва Юрий Асланов.

 

Според него една такава коалиция, особено идейно разнолика, винаги е бременна с риск да се разпадне при всеки един драматичен случай, но понякога нещата, които изглеждат най-нестабилни, се оказват най-дълговременни именно защото са споени от интереси. Хората, които и в БСП, и в другите партии ще подкрепят тази коалиция, ако те я подкрепят безпринципно заради интереса на част от своите лидери,  могат да играят на инат и до края.

 

Юрий Асланов счита, че парцелирането - всяко министерство да се взима от една партия, е вредно и опасно.  "Колкото и съгледвачи да сложите, това нарушава идеята за общи политики на правителството. Това означава опасност всяко министерство да си провежда своя политика, подчинена на някакви тяснопартийни интереси.

 

Впрочем, това сме го преживявали и знаем как свършва. Аз не знам колко пъти трябва да правим едно и също, за да очакваме различен резултат. Ако не се направи различно от предишните коалиционни формули, когато наистина така бяха построявани правителствата, това министерство - на тази партия, колкото и политкомисари да се сложат в това министерство от страна на другите участници в коалицията, все пак нещата ще се диктуват от една партия".

 

Това не само не е полезно, то е намразено от българските граждани. Спомняте си отношението към тройната коалиция, към четворната през 2014 г. При всички коалиционни формули, когато се приписваше на определена партия определена политика, помните как изглеждаше това в масовото съзнание".

 

Нинова ще се опита да заздрави позицията си в партията, вкарвайки на постове във властта свои лоялни хора, но те няма да са най-добрите експерти, с които БСП разполага, смята той. И още -  Структурните промени в кабинета са така направени, че лишават БСП в нейните полагаеми се министерства от ключови агенции и в други ръце ще бъдат съсредоточени големите финанси, което показва недоверието на останалите партньори в коалицията към БСП.

 

"Изобщо БСП трябваше първо да се разбере със себе си, да разбере кого иска да представлява и какво иска да направи в политиката, но нямаше време за това, и ръководството я тласна в прегръдките на неолибералната парадигма отново. Със сигурност това за БСП няма да завърши добре, колкото и да продължи".

Още от "Интервю"

Проф. Пламен Павлов: Бенковски и Ботев са знаели, че Русия е не по-малък тиранин от Османската империя

В днешната геополитическа среда ние се нуждаем от стабилно управление, което няма да робува на капризите на Путин и да фаворизира хора като Орбан, които предадоха на практика Унгарската революция от 1956-та година с поведението си

Прочетете повече прочетете повече

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени