Юрий Игнат: Ще спечелим войната с Русия, когато получим изтребители F-16

F-16 е многоцелеви самолет, който може да работи по наземни, въздушни и надводни цели, тъй като разполага и с ракети "Харпун", подчертава говорителят на ВВС на Украйна

Изтребители F-16
Изтребители F-16 Източник: Sourceonit

Когато Украйна получи изтребители F-16, тогава ще бъде спечелена войната с Русия. Тези изтребители ще ни дадат възможност да усилим противовъздушната отбрана, а така също да нанасяме удари по различни обекти на окупаторите, вкл. по морски цели. Това заяви говорителят на ВВС на Украйна Юрий Игнат в ефира на Еспрессо ТВ.

 

Според Игнат, самолетите ще бъдат поставени на бойно дежурство в различни региони, за да прикриват въздушното пространство на страната. "Ние заявявахме на нашите партньори, че Украйна се нуждае от F-16, тъй като не моем с ПВО средствата от съветско време да прикрием цялата територия на Украйна", отбелязва той.

 

Юрий Игнат
Юрий Игнат Източник: 24 канал

Юрий Игнат допълва, че независимо от получените множество съвременни западни ПВО системи - NASAMS, IRIS-T, Patriot, SAMP/T, както и ПВО системи за сухопътните войски - такива като Crotale, Gepard, Avenger - остават много участъци без покритие. Трябва да се има предвид, че границата, която Украйна има с окупаторите, ако се вземат предвид Беларус, Приднестровието и черноморското крайбрежие, е над 2500 км.

 

"Да се покрие всичко това с ПВО комплекси е невъзможно. Поради това са ни нужни F-16, който има зенитно-ракетно прикритие отдолу и изтребително отгоре, т.е., той също е част от ПВО системата. Там, където няма ПВО, ще се включат F-16", обяснява говорителят на украинските ВВС. 

 

Юрий Игнат добавя, че в момента, в който в Украйна се появят F-16, ще започнат да се използват по-ефективно ракетите HARM, управляемите авиобомби JDAM и други боеприпаси. Изтребителите F-16 ще помогнат на ВСУ по-бързо да освобождават своите територии, както и да нанасят ефективни удари по командни пунктове, групировки и логистиката на противника. 

 

"Тези изтребители са способни да въведат "ред" и в морските пространства, тъй като притежават противокорабни ракети. F-16 е многоцелеви самолет, който може да работи по наземни, въздушни и надводни цели, тъй като разполага и с ракети "Харпун", подчертава Юрий Игнат. 

Още от "Интервю"

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени