Зеленски: 25 системи Patriot ще предпазят напълно цяла Украйна от руските въздушни атаки

Всички наши партньори са наясно с това., добави украинският президент

ПВО и ПРО система Patriot
ПВО и ПРО система Patriot Източник: МО на САЩ

Територията на Украйна е много голяма, така че за да бъде напълно предпазена от въздушни атаки от страна на държавата агресор Русия, са необходими 25 системи Patriot. Това съобщи на 6 април в ефира на националния телемаратон президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Интервюто на държавния глава беше излъчено в YouTube канала "Рада", циитрано от сайта Гордон

 

"Няма да кажа колко системи "Пейтриът" имаме. За да се затвори напълно (въздушното пространство, бел. ред.) на Украйна – за в бъдеще – е желателно Украйна да има 25 системи Patriot с по шест до осем батареи всяка. (...) Всички наши партньори са наясно с това. Те дори знаят местата, където трябва да бъдат инсталирани и да работят съответните системи, системите Patriot или аналозите им. В света има няколко аналога, те също работят много добре", подчерта Зеленски.

 

Според него Украйна има "системен подход към това".

"Да, изглежда като голямо количество, но територията на Украйна също е много голяма. За да затворим напълно (въздушното пространство, бел. ред.) на държавата си, дори и над тези региони, където няма или почти няма въздушни удари... имаме нужда от 25 системи Patriot в днешната структура на противовъздушната отбрана на Украйна, заедно с всички останали системи, с които разполагаме", обобщи Зеленски.

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени