Журналистът Евгений Кисельов: След като загуби Крим, руската армия ще насочи танковете към Москва, срещу Путин ще има военен метеж

Исторически Русия е обречена да се разпадне на няколко държави, прогнозира публицистът

Евгений Кисельов
Евгений Кисельов

Журналистът , телевизионен водещ и политически анализатор Евгений Кисельов коментира в интервю за украинския сайт "Главред" кой би могъл да заеме мястото на Путин, конфликта на Пригожин със Сергей Шойгу и Валерий Герасимов, заплашена ли е Русия от военен преврат и може ли да се спаси Путин в случай на поражение в Украйна. 

 

Като прави уточнението, че не е военен експерт, Кисельов коментира, че на Пригожин много скоро ще му се наложи да се "омете" от Бахмут. "Помня, когато украинските въоръжени сили започнаха неочаквано, изненадващо за руснаците настъпление по Харковското направление миналата есен, руските войски побягнаха панически, изоставяйки танкове, друга техника, автоомибил и оръжия".

 

"Има различни мнения какава точно роля играе днес г-н Пригожин...Според мен, той е напълно управляем и прави това, което му казва неговият по-високопоставен другар - Путин. Пригожин е абсолютна марионетка в ръцете на руския диктатор, нужен му е като опричник. Нужен му е като човек, който няма проблем да нападне всеки (когото му посочи Путин, бел. ред.), той е своето рода един Малюта Скуратов при Иван Грозни, когото руският цар е използвал за борба със своите потенциални противници или за да страхува хора, в които е виждал заплаха за себе си или които недостатъчно отдадено му служат", добавя коментаторът. 

 

Според Евгений Кисельов, Пригожин в някакъв смисъл е единствения руски публичен политик. "Тъй като даже Путин в някакъв смисъл престана да бъде такъв - или рядко се появява пред камера, или пък се появява негов двйник. Аз преди се надсмивах над тези конспирологични версии, че има двойници (Путин, бел. ред.), но сега си казвам - това изобщо не е шега. Та те там всички са такив конспиратори. Обичам онази шега, която се разказва за Путин: "Защо той винаги закъснява? Защото дълго обикаля по града, за да провери дали няма "опашка" от външно наблюдение (остатючен навик от кагебиското му минало, бел. ред.)".

 

На въпрос дали смята, че Пригожин има презединтски амбиции, руският журналист заявява:
"Не мога да го изключа. Както и това, че действително може да направи каквото му хрумне. Например, да вземе и действително да изостави предните позиции. Да се оттегли от Бахмут". И добавя:
"Ясно е, че в Русия няма такъв институт като "избори" - той отдавна е разрушен и погребан. Вместо избори там имаме посмешище. По цивилизован, електорален път Пригожин никога не може да дойде на власт. На власт в Русия без знанието и въпреки Путин моеж да се дойде само в резултат на военен метеж, пуч, преврат. Други варианти аз не виждам". 

 

На уточняващ въпрос доколко изобщо е реална възможността от военен преврат, Евгений Кисельов подчертава, че отдавна не живее в Русия, а руската политика е нещо много закрито и недостъпно. "Понякога е много по-интересно да гледаш от голямо разстояние, тъй като нещата се виждат по-добре. Но част от случващото се, разбира се, е невъзможно да бъде видяно. Впрочем, дори и да бях в Москва днес, аз също едва и щях да разбера какво се случва зад високата червена стена. Където долетя дрон, пуснат или от ФСБ-ейци, или все пак от украинците (каквото и да говорят президентът Зеленски или други официални украински власти)... Аз не вярвам много-много, че историята с дроновете (взривили се над Кремъл, бел. ред.) е била постановка на ФСБ".

 

На въпрос защо мисли така, той уточнява: "Ако това беше постановка, то те щяха да имат веднага и видеа, и заявление, нямаше да я има тази изнурителна многочасова пауза (за реакция, бел. ред.). Дронът удари купола на Сенатския дворец в Кремъл някъде около 3 ч. през нощта. А те заговориха за случилото се чак на другия ден следобед. Това е много странно за една постановъчна история, която би трябвало да е подготовена. Но работата не е дори в това. Имам усещането, че освен дронове, ще летят още искри и мълнии. Имам предвид, че продължава прословутата война между кремълските кули. Аз съм абсолютно уверен, че в обкръжението на Путин са недоволни от това, което той прави, недоволни са от това, къде завря Русия и мислят върху това как да се отърват от Путин. При това всеки от тях вижда себе си или своя син или приятел на неговото място. Може би най-големият проблем е, че сред тях (враговете на Путин, бел. ред.) няма никакво единство и всички те се страхуват един от друг".

 

"Това е мое умозрително заключение, но аз просто не вярвам, че хора, които десетилетия са трупали колосални средства, разграбвали са всичко, което е възможно, за да си осигурят (на себе си и на роднините си, бел. ред.) красив, сладък живот и изобщо, толкова са свързали живота си със Запада, накупили са яхти, дворци в различни страни, сега лесно ще се откажат от този живот, който те толкова щателно, запретнали ръкави, с такъв комсомолски плам са строили. И ще направят това заради безумните амбиции на някакво злобно джудже", изтъква публицистът.  

 

Кисельов коментира и пораженията на руската армия. "Погледнете - "втората армия в света", която уж трябваше да превземе Киев за три дни, не успя да го превземе, и извинете ме за грубата дума, но се (нецензурна дума, бел. ред.) се опозори, след като си плю на петите и избяга както от Киев, така и от Херсон, и беше бита много пъти. И сега ни представят за грандиозен успех някакво придвижване на няколкостотен метра в Бахмут или в Авдеевка. И ето, че ни представят тези локални боеве за някакви малки градчета в Украйна, наименованията на които доскоро никой в Русия не знаеше и не са предполагали, че съществуват, за едва ли не аналог на боевете под Курската дъга или Сталинград. И може да се окаже в един прекрасен момент, че и прехвалената Федерална служба за охрана (ФСО), която отговаря за сигурността на президента, е същата като "втората армия в света", също толкова некадърна".

 

Попитан от интервюиращия дали допуска физическото отстраняване на Путин, политическият коментатор Евгений Кисельов заявява:
"Не е задължително да го отстранят физически. Достатъчно е просто да му предявят ултиматум - "Отивай си, Володя". Нещо от радо на - "Ние тук обсъдихме нещата и решихме, че за теб е по-добре, както и за здравето ти, защото колкото повече стоиш на този пост, толкова повече проблеми създаваш". 

 

Евгений Кисельов анализира и вероятността от разпад на РФ и повторения на сценария със Съветския съюз при Горбачов. 
"Зависи от това колко тежко ще бъде поражението (в Украйна, бел. ред.). Ако бъде загубен Крим, то ми е трудно да си представя как това ще бъде обяснено на широката публика и на най-близкото обкръжение (на Путин, бел.)...Ако обаче не се стигне до загуба на Крим, то тогава може да се случи по-благоприятен за Путин сценарий. Тук е много трудно да се прогнозира каквото и да било, а и прогнозите са неблагодарна работа. Що се отнася до разпада на Русия, то това е нещо, което няма линейно измерение. Не може да има преки паралели с разпада на Съветския съюз, тъй като той се разпадна по границите на отделните национални републики. Разпадна се, защото практически във всички републики на бившия СССР възникнаха, от една страна, национално-демократични движения за независимост. Бяха с различна степен на влияние, но така или иначе възникнаха. От друга страна (и в това отношнеие Украйна е ярък пример), бившата съветска номенклатура, партийно-правителствения апарат почувства сладостта от самостоятелното управление. Нека си спомним покойния Леонид Макарович Кравчук, с когото имах лично познанство. Говорил съм многократно с него, вземал съм интервю, общувал съм в частен характер, макар че не мога да кажа, че сме били приятели....И Кравчук, който е създаден и издигнат в тази системи, който никога не е бил преди това борец за "независима Украйна", в крайна сметка се оказа човек, който извоюва независимостта на Украйна и стана първият избран чрез пряко гласуване украински президент. И такива случаи имаше много в различните републики на Съветския съюз. А такива обстоятелства в Русия днес няма. Не може да се каже, че отсъстват напълно, тъй като има национално-демократични движения в Бурятия, в Тува, в Татарстан и Башкортостан, но те са полулегални".

 

Прогнозата на Евгений Кисельов е, че все пак някакви варианти на разпад на РФ са неизбежни. "Преди всичко в Северен Кавказ. Погледнете как се държи в последно време Кадиров - не се чува, не се вижда, изтегли се от Украйна, избяга или просто си замина. Няма никакви "кадировци" на фронта, а той периодично излиза с някакви намеци, че когато е воювал за независимостта на Ичкерия, той не е бил подкрепен от Запдаа и поради това му се е наложило да се договаря с Москва, за да запази Чечня и чеченския народ. Това е откровен сигнал към привържениците на независима Ичкерия, че в случай на нещо, аз съм с вас и всичко, което е било досега - това е временно, аз съм се готвил единствено за последната фаза на борбата за независимост. Така че в Северен Кавказ може да се случи каквото се сетите. С Татарстан и Башкортостан нещата се малко по-сложни, защото техните територии (макар че там има потенциал за движение за национална независимост) географски са много неизгодно разположени. Все пак да не забравяме, че когато се разпадаше Съветския съюз, всички републики имаха външни граници и излаз към света. Много територии, които теоретично биха могли да се опитат да получат независимост вътре в РФ, нямат нито изход към море, нито външни граници. Е, това е сериозно препятствие", подробно анализира казуса журналистът. 


"Исторически Русия е обречена да се разпадне на няколко държави. Примерно - Далечният изток, Сибир, Урал. Там има определени граници. Хората, живеещи в Сибир например, не обичат, когато ги наричат руснаци. Те казват: "Ние не сме руснаци, ние сме сибирци". В Урал има същите настроения, живеещите в Далечния изток много повече наричат себе си "приморци", отколкото руснаци. Жителите на Калининград, бившият Кьонигсберг, също има своеобразна менталност и особено възприятие, поради това, че са руски анклав на територията на Европейския съюз. Затова са възможни най-необикновени варианти", добавя Кисельов. 

 

Телевизионният коментатор артикулира и различните варианти за отстраняването на диктатора Путин. "Всичко зависи от различните сценарии на поражението на Русия в Украйна. А сценариите могат да бъдат най-различни. Не дай Боже, но Путин може дотолкова да обезумее, че да приложи тактическо ядрено оръжие. Тогава, мисля си, Западът ще му "разбие зъбите". Мисля, че Путин вече беше предупреден, че ако се осмели да използва оръжие за масово поразяване, то той ще получи адекватен отговор. В тази история е визможен и друг сценарии - а какво би се случило, ако негова заповед за прилагане на ядрено оръжие бъде саботирана? Това може да се окаже отключващият фактор, при който военните да заяват: "Ти какво, полудя ли? Искаш да водим Трета световна война ли? Не, ние няма да изпълним твоята заповед!". И военните могат да обърнат оръжието срещу собствената си власт".

 

"Какво ще се случи с Путин, ако той си отиде от властта", пита интервюиращият от "Главред". "Има различни сценарии. Има примери, когато свалени диктатори са доживявали мирно и тихо до края на дните си. Има случаи, когато с тех са се разправяли много бързо чисто физически, в момента на военния преврат. Има други примери, когато са заминавали на медицински процедури някъде в Америка, Швейцария, или в Китай (това е приложимо за Путин). На него спешно му е нужно да попадне в ръцете на майсторите по китайската традиционна медицина - само те могат да го спасят", прогнозира Евгений Кисельов. 

Още от "Интервю"

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи, каза служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев коментира и предложението за смяна на министъра на земеделието, като посочи, че самият Кирил Вътев е предпочел да напусне

Прочетете повече прочетете повече

В интервю за германски медии Зеленски критикува липсата на доставки на оръжия от Запада

Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени