Харисън Форд от дърводелец до филмова легенда в 80 години път

Той придобива световна известност с главната си роля на Хан Соло в епичния научнофантастичен филм "Междузвездни войни

Харисън Форд
Харисън Форд Източник: Depositphotos

Неповторимият Харисън Форд на 80: Хан Соло, Индиана Джоунс, Джак Райън, Рик Декард са роли, достатъчни за един актьор да запише името си на "Алеята на Славата". Но те не изчерпват възможностите на многоликия Харисън Форд. Той е роден на 13 юли 1942 г. в Чикаго, Илинойс, САЩ.

 

Син е на бившата радиоактриса Дороти Ниделман и на рекламния директор и бивш актьор Джон Уилям. Форд се записва в колежа "Рипън" в Рипън, Уисконсин с профил "Философия". Започва да посещава театрален клас в края на последната си година в колежа, за да преодолее срамежливостта си. Така се увлича по актьорската игра.

 

Но е неудовлетворен от предлаганите му роли и става самоук професионален дърводелец, за да издържа съпругата и двете си малки деца. Доказва се като талантлив дърводелец и след успешното завършване на първия си договор е затрупан с нови поръчки. С началото на 80-те години идва и времето на Форд.

 

Той придобива световна известност с главната си роля на Хан Соло в епичния научнофантастичен филм "Междузвездни войни: Епизод IV – Нова надежда" (1977), повтаряйки ролята в четири продължения в следващите 42 години. Следват "Индиана Джоунс", "Блейд Рънър", "Свидетелят", за който е номиниран за "Оскар", "Патриотични игри" и "Реална опасност", "Беглецът", "Невинен до доказване на противното", "Относно Хенри" и др.

 

Харисън Форд не измени на амплоато си да изгражда галерия от силни и запомнящи се образи. А самото му присъствие на екрана е вече белег за качество.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени