"Лешникотрошачката" отново на бургаска сцена

Балетната феерия ще оживее в залата на Операта на 18-и февруари от 19 часа

Лешникотрошачката
Лешникотрошачката

 В края на успешната и наситена със събития 2021-ва година за Държавна опера – Бургас, бяха представени два празнични спектакъла на "Лешникотрошачката", музика на П. И. Чайковски, постановка и режисура – проф. Хикмет Мехмедов. Балетната феерия е сътворена по популярната приказна история на Е.Т. Хофман. Чрез средствата на изящното танцово изкуство, на 18-и февруари, петък, от 19 часа артистите от балетната трупа на

 

Бургаската опера ще разкажат отново историята на Маша, приключенията й във вълшебния свят на сънищата и приказната метаморфоза, превърнала Лешникотрошачката в принц, с когото преживяват чудни приключения. Балетната постановка на проф. Хикмет Мехмедов е еманация на най-доброто от класическата школа, добавяйки мекота, финес и вкус към детайлите,  които изграждат изящната цялостна визия. 


Освен солистите и ансамбъла на балета на Държавна опера – Бургас, в сценичната феерия в петък в Зала Опера ще вземат отново участие и възпитаници от Детски балетен театър "Капка". Приказната сценография и изящните костюми са създадени от художника Радостин Чомаков, репетитор на постановката е Галина Калчева,  помощник-режисьор  – Петър Тихолов. 


Красивата история за Маша и Принца ще пресъздадат солистите: Маша и Лешникотрошачката ще бъдат Емона Георгиева /гост/ - дебют и Теодор Цаков /той се представи във втория спектакъл на най-известния коледен балет през м. декември на бургаска сцена/. Като Черната кралица ще се превъплъти Яна Бердута, В образа на Дроселмайер влиза Светлан Николов, Фриц ще бъде отново Александра Раева от Детски балетен театър "Капка" – талантливата Алекс направи успешен дебют в ролята през м. декември на сцената на Бургаската опера, като игра и в двата празнични спектакъла на "Лешникотрошачката".

 

Приятелки на Маша ще са Ива Овчарова и Натали Иванова, Майката на Маша – Анелия Иванова. В атрактивните ансамбли участват: Испански танц – Лая Рамон и Кирил Филипов, Индийски танц – Елена Георгиева, Бианка-Хелън Джованели и Стоян Фъртунов, Китайски танц – Даниела Туртуманова-Стоянова и Даниел Тичков, Руски танц – Ивана Фиалковска, Мария Габарова, Патрисия Соарес и Стефан Типиков, Розов валс – Анелия Иванова, Натали Иванова, Лая Рамон, Даниела Туртуманова-Стоянова, Даниел Тичков, Кирил Филипов, Стоян Фъртунов, Стефан Типиков, "Снежинки" -  солистки: Лая Рамон и Натали Иванова. 


За солистите:

Емона Георгиева /гост/ 
Емона е трикратен Световен шампион в стил модерен танц - Париж – YAGP – 2017, Барселона, Финали – "Dance World Cup"- 2018 и Португалия, Финали – "Dance World Cup" - 2019,  като през 2019 година, след поредното си участие  на Световните финали на "Dance World Cup"  в Брага – Португалия, сред жестока конкуренция от най-добрите представители от 63 държави, освен Световен шампион в стил модерен танц, тя става и вице-световен шампион стил класически танц. Там Емона е отличена за втора поредна година с най-престижната награда за целия конкурс - Най-добър женски изпълнител – "Most Outstanding Female Junior and Senior", тя получи и голямата награда на "London Studio Center" за най-добро солово изпълнение – "Best Junior Solo Modern award!  

 

Емона Георгиева
Емона Георгиева Източник: Държавна опера-Бургас

Тя бе наградена и със стипендии за обучение в Париж, Лондон и Чикаго. Емона получи и специално предложение, непредвидено в Конкурса за годишно обучение в "Joffrey Academy of Dance"  – Official School of The Joffrey Ballet – Чикаго – САЩ. Емона приема тази специална покана и се обучава в най-престижната балетна Академия в Чикаго  през 2019-2020 година с подкрепата на Фондация "Димитър Бербатов". След приключването на учебната година, Емона получава изключително висока оценка за своето обучение и е сред малкото ученици, които получават предложение да продължат да се обучават в следващо ниво – Trainee program.

 

Емона Георгиева
Емона Георгиева Източник: Държавна опера-Бургас

По време на обучението си в Чикаго,  след като получи одобрениe да представлява " Joffrey Academy of Dance – Chicago, явявайки се на изпит пред директорите на Академията,  Емона взема участие и в престижния балетен конкурс "Youth America Grand Prix" - semy-final  – Chicago,  където тя се състезава с над 100 участници и е класирана в Топ 12 в двата стила – Класически балет и Модерен танц, след което е поканена да участва и във Финалите на YAGP в Ню Йорк – Америка.


Емона получава и най-голямото си признание на Национално ниво  в най-престижния балетен конкурс - XIX Национална среща на млади балетни изпълнители "Анастас Петров " – 2019, където жури в състав – доц. Ясен Вълчанов, Сара-Нора Кръстева, Любомир Кацаров, Силвия Томова и Веса Тонова присъди на Емона отличие Първа степен – голямо признание за нейния труд, както и на нейния педагог госпожа Галина Сребрева. Със същия успех и с най-висок резултат от всички участници, Емона печели Първа награда и на Международния балетен конкурс на Калина Богоева – " Малки звезди" – 2019 г.

 

Лешникотрошачката
Лешникотрошачката Източник: Държавна опера-Бургас

Само на 17, заради изключителните си успехи, Емона получава и голямото признание от "Съюз на българските музикални и танцови дейци" на специална церемония, състояла се в Софийска опера, на Емона й бе присъдена наградата Лауреат  "Кристална лира" за върхови постижения в областта на изкуството – 2019 - категория Млад изпълнител – балерина. За пръв път  такава награда се печели от толкова млад изпълнител – балерина.
Емона влиза и в Топ 6 на Дванадесетата поредна класация на "VIEW SOFIA" за "Най-красивите българи", подредени според постижения, заслуги, идеи и  талант, като Емона има честта нейното име да бъде сред имената на 50 изключителни личности и имена.

 

Емона е член на клуб "Успелите деца на България" – Фондация " Димитър Бербатов -  2016, 2017, 2018 и 2019 година, като през 2017 и 2019 година на Емона се присъжда  Лауреат на най-голямата награда на Фондация Димитър Бербатов в категория Изкуство, съответно за възрастта.
 След покана за ундивидуално прослушване в трупата на " Театър на Балета на Борис Ейфман" е получила покана да се присъедини към трупата като солист от сезон 2020/ 21 г.
 
За Теодор Цаков:

Теодор Цаков е роден в град София през 1992 година. През 2011 г. завършва Националното училище за танцово изкуство - гр. София със специалност класически танц при педагог Петър Колдамов. 2008г. получава стипендия от танцова работилница "Петър Илиев" и учи в гр. Чикаго при Даниел Дуел и Патриша Блеър.  През 2010 г. завършва на Трето място в Националния балетен кокурс "Анастас Петров" в гр. Добрич. Гастролира като част от ансамбъла и солист с български, френски и украински трупи в Европа, Азия и Америка със спектаклите "Лебедово Езеро", "Спящата Красавица", "Лешникотрошачката", "Дон Кихот" и други. От 2014 г. до 2015 г. работи в Държавна опера гр. Русе.

 

Дебютира като солист в спектаклите "Спящата красавица", "Лешникотрошачката" и "Лебедово Езеро". Там дебютира и като хореограф със спектакъла "Странен Отряд" Паралелно с работата му в гр. Русе, гостува в изпълнява солистични роли за Държавна опера - Пловдив. От 2015 г. до 2016 г. заминава за Украйна, където работи в Харьковский Национальный Академический Театр Оперы и Балета имени Н. В. Лысенко, участвайки в целият репертоар на театъра. В края на 2016 г. започва работа в Държавна опера  - Бургас, като паралелно с това учи и получава бакълаварска степен със специалност педагогика в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив. 

 

Билети за балетния спектакъл могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса "Часовника" /пред хотел "България"/, в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата на следния  линк  в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

 

Важно: 
Според новите противоепидемични мерки, които наложи РЗИ Бургас, считано от 31.01.2022 г., посещаемостта на събитията на Опера Бургас е с ограничение до 50%.  Остава условието публиката да се допуска само със "зелен сертификат".

 

За контакти:
Теменуга Захариева
връзки с обществеността
Държавна опера – Бургас
тел.: 0887211610
    0884593797
e-mail: burgasopera@gmail.com

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени