34-тото издание на "Киномания" показва пет филма на Фелини

Официалното откриване на "Киномания" ще бъде в зала 1 на НДК с филма "Страх" на Ивайло Христов

"Киномания"
"Киномания" Източник: БНР

През април започва 34-тото издание на "Киномания". Преди официалното начало на 8-и април по традиция филмовият фестивал ще покаже ретроспекция на голям световен режисьор. Тази година във фокуса е Федерико Фелини, пише БНР. 


100 години от рождението на един най-продуктивните творци на киното след Втората световна Федерико Фелини се навършиха през 2020 година. Заради пандемията честването на годишнината в Италия беше отложено за тази година. Автор на 24 филма и носител на "Оскар" за цялостно творчество през 1993 г., Фелини ще "гостува" на "Киномания" с пет ленти. 


Между 1-ви и 6-и април ще бъдат прожектирани "Казанова", "Сатирикон", "Осем и половина", "Рим". Също и "Сладък живот" - с четири номинации за "Оскар", печелейки статуетката за костюми, и победител на фестивала в Кан, откъдето през 1960 година си тръгна със Златна палма.


"Филмите на Фелини ще имат прожекции в "Люмиер” и "Одеон". Подбрали сме едни от обичаните му филми. Но освен на него ще отдадем почит и на Шон Конъри с "Мъжът, който искаше да бъде крал", каза програматорът на фестивала Владимир Трифонов. Лентата е пародия за двама британски войници, които решават да се представят като крале на Кафиристан и наследници на Александър Македонски, а местното население ги приема за полубожества. 


Официалното откриване на "Киномания" ще бъде в зала 1 на НДК с филма "Страх" на Ивайло Христов. Той е сниман преди пандемията, а темата за бежанците е само основа на разказа.

 

Киномания ще продължи до 22-ри април. 

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени