Ансамбъл "Странджа" с пищен концерт в Прага

Мероприятието бе излъчен онлайн и зарадва хиляди ценители на културата, както и нашите сънародници в Чехия

Ансамбъл "Странджа"
Ансамбъл "Странджа" Източник: Община Бургас

Пищен концерт с автентични български народни песни и танци, представени от бургаския професионален фолклорен ансамбъл "Странджа", бе първото събитие, включено в програмата на Българския културен институт в Прага, съобщават от Община Бургас. Той бе излъчен онлайн и зарадва хиляди ценители на културата, както и нашите сънародници в Чехия. Мероприятието предизвика стотици положителни коментари по време на излъчването си на 4 април, когато католиците от цял свят отбелязаха най-светлия християнски празник - Великден.


Бургаската формация се представи с двустилна програма с репертоар от регионите Странджа и Еркеч, която е обвързана предимно с наближаващите пролетни празници. Концертът премина през великденските песни и атрактивните мъжки занаятчийски игри в "Каруцари". Еркечката част в програмата бе представена с класическите камерни танцови произведения "Луди млади" и "Две лазарски песни от Козичино", изпълнени от хора на ансамбъла. Оркестърът изпълни малко известното, но специфично "Странджанско хоро".


Община Бургас използва случая да благодари за отличната комуникация и високия професионализъм на екипа на Българския културен институт в Прага.

 

Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа" - град Бургас е създаден през 1965 година с цел съхранение и популяризиране на музикалния, песенен, танцов, словесен и обреден фолклор от Югоизточна България. Ансамбълът е съставен от три основни формации: женски хор на основата на открито народно пеене, солисти, оркестър от народни инструменти и смесен танцов състав. В репертоара му са включени десетки танцови постановки, солови, хорови и оркестрови произведения. В него присъстват танци и песни от всички етнографски области, които разкриват огромното фолклорно богатство на България. Особено внимание се обръща на пресъздаването на фолклора и народните обичаи от Странджанския край. Емблематичен за ансамбъла е танцът "Нестинарка".


Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа" е изнесъл над 7000 концерта у нас и в чужбина. Гастролирал е с успех в САЩ, Белгия, Индия, Унгария, Франция, Македония, Германия, Словакия, Полша, Чехия, Гърция, Турция, Австрия, Израел, Палестина и редица други страни.


Лауреат е на наши и международни конкурси и фестивали.

Още от "Култура"

Представителна изложба по повод 100 години на каменоделната гимназия в Кунино беше открита в Мездра

Експозицията включва 8 скулптурни творби от мрамор, варовик, пясъчник и технически камък, дело на бивши и настоящи възпитаници на учебното заведение

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Последни новини

Най-четени