"Балет" на Десислава Минчева озарява с изяществото галерия "Нюанс"

Експозицията е вдъхновена и реализирана благодарение и на прима-балерината Марта Петкова

"Балет" на Десислава Минчева
"Балет" на Десислава Минчева Източник: Агенция "Монитор"
Изложбата на Десислава Минчева "Балет" озарява с изяществото си столичната галерия "Нюанс" на ул. "Денкоглу" 42 до 9 януари 2022 година. Не за първи път художничката се посвещава на тази тема. Изследването е дългогодишно и задълбочено. През откраднатите в междучасията минути за бързи рисунки на принцеси и балерини, до една покана от посланик Джеймс Пардю за участие в изложба на тема "Балет".
 
Следват многобройни посещения в Операта и наблюдавани репетиции. Във времето на Десислава Минчева позират дори и прими като Диляна Никифорова. Оставят и палци, изстрадали по световните сцени, които художничката рисува и чрез похватите на живописта увековечава иначе краткия живот на сценичното изкуство, пише Агенция "Монитор".
 
Подходът към темата е с огромно възхищение от страна на Десислава Минчева. Балетът винаги е възприеман като нещо свръхкрасиво, но зад абсолютната красота се крие реалността, а тази изложба е истина, не е идеализирана – изкуството е нещо повече от живота.
 
"Тази изложба не е критически реализъм. Това, което ме заобикаля, аз го живея. Но това, което искам да рисувам, е една по-хуманистична и естетична гледна точка", обяснява авторката. Експозицията е вдъхновена и реализирана благодарение и на прима-балерината Марта Петкова.
 
Десислава Юлий Минчева е родена на 29 април 1956 г. в София. Завършила е живопис в НХА в класа на акад. Светлин Русев (1981). Днес е професор в Академията. Нейни творби има в НХГ, СГХГ и още много галерии в страната, както и във Франция, Холандия, Германия, Великобритания, Македония, Гърция, Финландия,Турция, САЩ, Мексико, Китай, вкл. в колекцията на Юго Вутен (Белгия). Художничката има над 50 самостоятелни изложби у нас и зад граница, носител е на Златен медал за рисунка на фондация "Агаци", Италия (2002), лауреат е на Националната награда за живопис "Захарий Зограф" (2020).

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени