Боил Банов: Не виждам основания за ветото на президента за закона за киното

Министърът на културата обясни, че са увеличени средствата за български филми с 10 млн. лв.

Боил Банов
Боил Банов Източник: bTV

Не виждам причини за ветото на президента, но той си е в правото. Ще го посъветват, ще му се обясни. Мисля, че приетият закон е много добър и основната задача е изпълнена. Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV министърът на културата Боил Банов.


"Президентът ще си прецени. Направи се много за киното, основната задача е изпълнена - да се увеличат средствата за правене на кино. Имаше голям спор, внесе се в НС за финансиране за киносериали. Мисля, че текстовете, които се разписаха са балансирани. Трябва да се говори конкретно по текста. Разписани са като брой филми, гарантирани средства са. Киното от 2003 г. чака промяна в този закон. Мисля, че когато тръгнат нещата, с повечето средства, тогава ще разберат важността", добави Боил Банов.

"Трябва да се говори конкретно, а не така, че имало притеснения. На фона на предизборната обстановка е лесно да се коментира", възмути се Боил Банов на безпочвените обвинения на недоволните. Той обясни, че са увеличени средствата за български филми с 10 млн. лв. "Символични останаха изискванията, който се поставиха при първоначалното обсъждане в НС, например изискването дали един филм е гледан от определен брой хора, за да бъде финансиран...Две години сме работили по този законопроект. Контактувал съм с цялата гилдия, събирал съм хора с различни позиции, коментирал съм ги с народни представители. Аз не съм в парламента. Аз съм работил текстовете до момента, в който са внесени в парламента. Аз мога само да коментирам и заемам определена позиция", припомни  министър Банов. 

 

"Вносителите на това писмо трябва да обяснят по-подробно от какво не са доволни, законът е много всеобхватен и така да се хвърлят обвинения. Това е все едно да напиша писмо до bTV, че като стана Антон Хекимян шеф и това ще доведе до корупция", отговори той на настоятелните повторения от водещия на опорните точки на критиците на законопроекта. 

Направихме нещо чудесно. Разширихме кръга, сега освен "Златният Орфей", включихме и лауретатите от "Мелодия на годината" и конкурса на БНР "Пролет". Вие казвате скандал, но аз го наричам логика на нещата. "Златният Орфей" е едно много голямо ниво", коментира той и наградите, които заслужилите изпълнители, текстописци и композитори, ще получават от държавата.

 

 

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени