Бургаското читалище "Възраждане 1927" с нова визия, посреща посетители в уютна обстановка

Читалище "Възраждане 1927" в "Рудник" е основано през 1964 година

НЧ "Възраждане 1927"
НЧ "Възраждане 1927" Източник: Община Бургас
НЧ "Възраждане 1927" в бургаския квартал "Рудник" е с изцяло нова визия, реконструирана фасада и модерен и функционален интериор, съобщават от Община Бургас. В ремонтираната сграда са въведени мерки за енергийна ефективност и условия за достъпна и комфортна среда за всички негови служители и посетители. Финансирането бе осигурено чрез проект на Община Бургас по програма "Красива България" на Министерството на труда и социалната политика. Общата стойност на проекта е 215 хил. лв., като приносът на Общината е в размер на 118 хил. лв.
 
Читалището изглежда по съвършено различен начин - реконструирана е фасадата, поставена е топлоизолация на външните стени и тавана, подменена е алуминиевата врата на южната фасада, монтирана е нова дограма от PVC на сутерена. Поставени са нови керемиди на покрива и капаци, както и нови термо-помпени отоплителни уреди, осветителните тела с нови LED лампи. Обособена е модерна тоалетна, с удобства за хора с увреждания.
 
Ката част от въведените мерки за осигуряване на достъпна среда е новоизградената открита стоманобетонна рампа по южната фасада на сградата.
 
Първите събития в обновената сграда се проведоха в навечерието на Рождество Христово – спектакълът "Писмо до Дядо Коледа" на Държавен куклен театър – Бургас, магичното шоу на Зайн, концерт на децата от ДГ "Калинка". В читалището гостуваха и коледарски групи от ОБУ "Св. Климент Охридски".
 
Читалище "Възраждане 1927" в "Рудник" е основано през 1964 г. То е единственото на територията на квартала и изпълнява функциите на център за образование и просвета, като в него се провеждат разнообразни инициативи, допринасящи за културното развитие на неговите жители.
 
В читалището се помещава библиотека, чийто фонд наброява близо 14 000 библиотечни единици. Тя е част от програма "Глобални библиотеки” и е оборудвана с компютри, които са на разположение на читатели и посетители. В библиотеката на читалището ежемесечно се организират библиотечни уроци, мултимедийни презентации на различни теми, литературни четения, представяния на книги и автори, библиотечни викторини и състезания. Организират се изложби, концерти, конкурси и др. Освен богатия културен календар, читалището предлага за жителите на кв. "Рудник" и още възможности за допълнителни извънкласни творчески занимания.
 

Още от "Култура"

Изложба с карикатури наречена "Обща история - Обща глупост" е първото събитие, организирано от Клуб за българо-македонск

Вярваме, че като се посмеем на страховете ни, показани чрез карикатурите на автори от двете страни, ще ги преборим по-лесно и ще видим колко несъстоятелни са, казват организаторите

Прочетете повече прочетете повече

Теодора Димова: Не съм си представяла, че сцените, които описвам през 1944 г. могат да се повтарят буквално, в същия мащ

Българската писателка, драматург и есеист Теодора Димова спечели френската литературна награда "Фрагонар" за романа "Поразените". Наградата й бе връчена снощи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени