Държавна опера Бургас представя "Трубадур" от Джузепе Верди

Остава условието публиката да се допуска само със "зелен сертификат"

"Трубадур"
"Трубадур"
След успешния старт на новата календарна година за творческите състави на Бургаската опера – с камерния концерт с музика от френски композитори "Вокален бутик" и Симфоничния концерт със солисти световнопризнатите пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови, третото събитие в календара на бургаската културна институция също обещава силни емоции – операта "Трубадур" от Джузепе Верди – на 15-и февруари, вторник, от 19 часа в залата на Опера Бургас. 
 
"Трубадур" е една от най-популярните оперни произведения на Джузепе Верди, заради драматичния си сюжет и образите, превърнали се в емблематични – знаменитата циганка Азучена, трубадура Манрико, красавицата Леонора – с чистата си душевност и красива нещастна любов, както и граф ди Луна – с отблъснато и наранено сърце, търсещо упование в реванша и отмъщението. Красивата Вердиева музика ще събере на сцената на Държавна опера – Бургас  именити оперни артисти.
 
Под палката на маестро Иван Кожухаров, който дирижира с очакван голям успех на бургаска сцена комичната опера от Джоакино Росини "Севилският бръснар", по режисура на доц. д-р Александър Текелиев – в средата на м. декември, великолепните солисти, оркестър, хор и балет на Бургаската опера ще пресътворят — в разтърсваща емоция и естетично-визуална завършеност, една тъжна приказка — за повелите на родовата памет, за оковите на отмъщението, за трагичния край на едно силно — като интензитет, и белязано с красота и извисеност човешко чувство, носещо бремето на проклятието. Присъстващите в залата на Операта ще се потопят в динамиката на съдбовната линия на героите, обсебваща сетивата и носеща послания отвъд времето.
 
Държавна опера Бургас
Държавна опера Бургас Източник: Държавна опера Бургас

 
В драматичната роля на трубадура Манрико, за когото звездите са отредили трънлива съдба, осеяна със съдбовни препятствия, среща с чистата любов и неизбежния трагизъм на изкуплението, бургаската публика ще има удоволствието да види и слуша тенорът Даниел Дамянов, който, освен на Бургаската опера, е солист и на Софийската опера и балет, а през м. декември се превъплъти успешно в ролята на Пиркентон в операта "Мадам Бътерфлай" от Пучини на наша сцена и участва в бляскавата Празнична гала с известни произведения от оперното творчество. Като Леонора бургаската публика ще има възможността да се наслади на великолепното драматично сопрано Йоана Железчева, която бе в блестящо и вълнуващо сценично партньорство с Даниел Дамянов в последното представление на "Мадам Бътерфалай" през декември.
 
В ролята на противоречивата драматична фигура на граф Ди Луна ще видим именития баритон Марян Йованоски, който изгражда образа не само с артистична подплатеност, но и с помощта на великолепна вокална техника и красив богат тембър. Даниела Дякова, ще влезе в ролята на Азучена – коронна роля за превъзходното мецосопрано, Знаковата циганка е събирателен образ на трагизъм, дълго таена болка, разкъсващо чувство за дълг към кръвната повеля и посланията на рода и стремеж към подреждане на съдбовния пасианс, търсейки изкупление и реванш. Като Ферандо, началник на дворцовата стража, публиката ще види баса Делян Славов. Kaто Инес, доверената приятелка на Леонора, на сцената излиза мецосопраното Лина Пеева, която е и помощник-режисьор на постановката. Руиц ще бъде Любомир Тодоров, в образа на Стария циганин влиза Николай Николов, Вестител ще бъде Милен Динолов. В мащабния спектакъл вземат участие оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас. Впечатляващата режисура и сценографията, съдържаща семиотични елементи, както и красивите костюми, напълно в духа на представяната епоха, са дело на Иван Савов. Диригент на хоровия състав – основен участник в развитието на драматизма на сценичното действие, е Невена Михайлова. Пластиката е на Галина Калчева. Концертмайстор е Ваня Златева, помощник-режисьори на постановката са Лина Пеева и Петър Тихолов, суфльор – Дора Фъртунова, субтитрите са дело на Сребрина Славова.
 
Държавна опера Бургас
Държавна опера Бургас Източник: Държавна опера Бургас

 
На 15-и февруари, вторник в залата на Бургаската опера са гарантирани: първокласният диригент, изключителното вокално майсторство на изпълнителите, драматизъмът в градация, вълнуващата динамика на трагизма, преминаващ през тягостно усещане за предопределеност и обреченост на чистите чувства, останали капсулирани, извън времето и пространството.
 
Държавна опера Бургас припомня, че според новите противоепидемични мерки, които наложи налага РЗИ Бургас считано от 31.01.2022 г., посещаемостта на събитията е с ограничение до 50%. Остава условието публиката да се допуска само със "зелен сертификат".

 

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени