Девет филма влизат в конкурсната програма на кинофестивала "Златната липа" 2021

България тази година влиза в конкурсната програма с новия филм на режиьора и сценарист - Ивайло Христов "Страх"

Кадър от миналогодишно издание на "Златната липа"
Кадър от миналогодишно издание на "Златната липа" Източник: Община Стара Загора

Петчленното международно жури на осмото издание на Международния фестивал за ново европейско кино "Златната липа" 2021 ще оценява достойнствата на 9 филма, създадени  през последната година в Европа, съобщават от Община Стара Загора. Две от лентите са дебют на жени режисьори от Дания и от Грузия.


Датската лента на Малу Рейман  "Обикновено семейство" провокира  с драмата на съпруг с две деца, който един ден решава да се превърне… в жена. Филмът проследява реакциите на най-близките хора от неговото обкръжение, търсейки отговор на всички сложни въпроси, отношения и морални дилеми, които героите на филма трябва да разрешат. Младата режисьорка от Грузия Дея Кулумбеганашвили също анализира обществените нагласи и реакции към хората с различен светоглед с филма си "Начало". Филмът разказва историята на малка общност от сектата "Свидетели на Йехова" , които са нападнати от екстремисти. Главната героиня е принудена  да преосмисли живота си.


В конкурсната програма влиза и филма "Хелене"  от Финландия за известната художничка Хелене Шерфбек. Автор на лентата е един от водещите финландски режисьори - Анти Йокинен. Темата за различността и толерантността продължава да доминира и в австрийския филм "Оскар и Лили”. Режисьорът Араш Риахи разказва историята на майка с две деца от Чечения, което се опитва да се установи в Австрия. В отчаяния си стремеж децата й да получат по-добър живот в европейската държава, майката прави опит за самоубийство, за да не бъдат депортирани обратно в родината им.


Франция ще бъде  представена в конкурсната програма с филма на известния режисьор  Франсоа Озон "Лято 85". Лентата ни пренася на морския бряг някъде през 80- те, когато двама млади мъже се срещат по необичаен начин, разказва за приятелството им, което има разрушителна сила.


Драматичната лента "Връзки" на режисьора Даниеле Лукети е предложението на Италия. Това е филм за невидимите връзки, които ни държат заедно, дори когато любовта си е отишла безвъзвратно.


Руската лента "Капитан Холивуд" на режисьора Евгений Татаров е по истински случай и разказва за разследването на терористичен акт през 90- те години в южна Русия.


Филмът от Германия на Фараз Шариат  "Без лоши чувства" поставя темата за хомосексуализма и границите на толерантността.


България тази година влиза в конкурсната програма с новия филм на режиьора и сценарист - Ивайло Христов "Страх". Черно- бялата лента разказва за суровия живот на вдовица, живееща в отдалечено погранично село. Срещата ѝ с тъмнокож емигрант- бежанец  разклаща закостенелите представи за света на местната общност. Лентата е отличена с наградата за най-добър филм на фестивала "Златна роза" 2020 и е носител на много европейски отличия.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени