Динамика, пищност и много смях с "Хубавата Елена" в четвъртък на бургаска сцена

Йоана Кадийска и Яни Николов излизат отново на бургаска сцена в ролите на Елена и Парис

Хубавата Елена от Офенбах
Хубавата Елена от Офенбах

Богатата февруарска програма на Държавна опера – Бургас продължава с едно атрактивно заглавие, което винаги е било представяно с очакван успех – комичната опера от Жак Офенбах "Хубавата Елена". Спектакълът, който гарантира динамичен сюжет, пищни декори, костюми и реквизит, както и поводи за искрен смях, е на 24-ти февруари от 19 часа в залата на Бургаската опера.  Всички участници в атрактивната постановка показват високо ниво на интерпретаторското изкуство и представят по най-добрия начин качествата на постановката, характерна с иновативни похвати, елементи на препратки към съвремието и интелигентен хумор.

 

Представлението е впечатляващо с достоверността в предаването на атмосферата на историческите времена, с пищното разточителство на празниците в древните храмове, философията на жертвоприношенията и въздействието на идеята за боговете, които се намесват в човешките отношения. Красивите декори, характерни костюми и всеки един детайл от постановката, издържани изцяло в древногръцки стил, ще пренесат присъстващите в залата на Операта във времето преди Троянската война.

 

Зад пулта застава Цанислав Петков, концертмайстор е Христо Белчев.  За пореден път публиката ше оцени достойнствата на режисурата на доц. д-р. Александър Текелиев, сценографията на Борис Стойнов, великолепните костюми  на Цветанка Петкова-Стойнова и хореографията на покойния Гриша Роглев.

В образа на Хубавата Елена, кралицата на Спарта и съпругата на Менелай, отново ще се превъплъти  харизматичното мецосопрано Йоана Кадийска. Младата оперна певица е олицетворение на образа, който представя – с финес, вокално и актьорско майсторство. Лирични нюанси и топлота в тембъра, майсторски изградена динамика и артистизъм са характерни за младия тенор Яни Николов – в ролята на Парис, син на краля на Троя Приам. Баритонът Йордан Христозов излиза на сцената като Менелай, цар на Спарта, като изгражда гротесковия образ на измамения съпруг с много чувство за хумор.

 

В древните времена от началото на Троянската война ще ни пренесат и другите главни герои: в ролята на забавния Калхас, върховвен жрец на Зевс, ще бъде басът Диман Панчевв ролята на Меркурий, бог-вестител, ще бъде Мирослав ДимитровКалина Попова ще влезе в образа на Юнона, покровителка на брака и семейството. Лина Пеева ще се представи като Венера, богинята на любовта, Полина Бахчеванова ще бъде Минерва, богиня на мъдростта, науката, занаятите и войната, Бранимир Недков, барито, влиза в ролята на Агамемнон, Цар на царете. В ролята на Орест, син на Агамемнон влиза контратенорът Димитър Арнаудов.

 

Ролята в оригинал е писана за контратенор, но често се изпълнява от сопран, поради рядко срещания диапазон и височини в мъжкия гласов регистър. Басът Костадин Мечков се представя като Ахил, тесалийски герой, цар на Фтиотис, Милен Динолов и Любомир Тодоров ще бъдат Аякс I – цар на Саламис, и Аякс II – цар на Локрианс, Николай Николов – Филоком, слуга на Калхас,  Стефка Христозова – прислужница на Елена.

В постановка на комичната опера "Хубавата Елена" вземат участие и артистичните състави на оркестъра, хоровия състав /с хормайстор Невена Михайлова/ и балета на Бургаската опера /с репетитор Галина Калчева/, помощник-режисьор е Петър Тихолов.

 

За солистите:

 

Йоана Кадийска
Йоана Кадийска Източник: Държавна опера-Бургас

Йоана Кадийска, мецосопран – в ролята на Хубавата Елена. Йоана Кадийска започва музикалната си кариера като солистка на Детски радиохор към БНР, с диригент акад. Христо Недялков. Там е забелязана от великата оперна прима Александрина Милчева, която става нейна вокална педагожка. Завършва оперно пеене в НМА "П. Владигеров", в класа на проф. Свилен Райчев и през 2015 г. получава своята диплома за магистър със специалност класическо пеене. В момента е докторант в НМА "Панчо Владигеров".

 

През 2011 г. печели ІІ награда на ХVІ Международен младежки музикален фестивал-конкурс, Добрич-Албена, "Надежди, таланти майстори". Две години по- късно, през 2013 г. печели стипендия от Фондация "Борис Христов" за Оперна Студия в Национална Академия "Санта Чечилия" – Рим, където специализира със сеньора Рената Ското, вокален педагог Анна Ванди и маестро Чезаре Скартон. Сред постиженията й се нареждат още: ІІ награда на ХХІV Национален конкурс за млади инструменталисти и певци "Светослав Обретенов"; награда на публиката и награда за най-добра интерпретация на българско музикално произведение на Международен конкурс за оперно пеене "Розата на Евтерпа в Карлово"; III награда на Втори международен конкурс за оперни певци "Елена Николай"; ІІ награда на Х международен конкурс "Франц Шуберт" и финалист на International Vocal Competition, Zdar nad Sazavou, Czech Republic.

 

През годините посещава различни майсторски класове за вокални и сценични умения и работа върху интерпретация на оперни произведения при редица изтъкнати педагози и творци с международно признание, между които – Дарина Такова, Анна Томова – Синтова, Карло Коломбара, Фиоренца Косото, Бруна Балиони, Лариса Гергиева и др.

 

През 2018 г. става стипендиант на фонда на Райна Кабаиванска и продължава обучението си в Модена, Италия. Своя дебют прави на сцената на ДМБЦ "Ст. Македонски", с ролята на Елена в постановката "Хубавата Елена" от Жак Офенбах, режисьор Марио Николов, под диригентството на Юли Дамянов.

 

Хубавата Елена
Хубавата Елена Източник: Държавна опера-Бургас

Яни Николов, тенор в ролята на Парис. Възпитаник на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" град Бургас със специалност кларинет. Носител на множество награди в страната и чужбина. От 2009 година, студент в НМА "Проф. Панчо Владигеров"- София, със специалност класическо пеене, в класа на Мария Белчева. Още като студент е забелязан и първите роли не закъсняват. Дебютира на сцената на Софийската Опера и балет, в студентски проекти на акад. Пламен Карталов. Участник в множество майсторски класове на световни певци и музиканти като: Карло Коломбара, Роберто Скандюци, Лучана Динтино, Кристиан Бенедикт, Ричард Баркър, Дарина Такова , Орлин Анастасов, Емил Иванов, Катя Борисова, Иван Консулов и други.

Участник в оперни фестивали и концерти в България, Гърция, Австрия, Румъния и Швейцария. Като най-престижни сред тях са: зала България със Софийска Филхармония, зала 1 на НДК с Филхармония Букурещ. Гост изпълнител в Евро Парламента в Брюксел, по случай националният празник на България, под патронажа на българското правителство.

 

 

Билети за балетния спектакъл могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса "Часовника" /пред хотел "България"/, в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: в официалния  сайт  на Държавна опера – Бургас.

Важно:

Според новите противоепидемични мерки, които наложи РЗИ Бургас, считано от 31.01.2022 г., посещаемостта на събитията на Опера Бургас е с ограничение до 50%.  Остава условието публиката да се допуска само със "зелен сертификат".

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени