Днес и утре носителката на Нобелова награда за литература Олга Токарчук ще се срещне с читателите си в София

Ще има писателски разговор между Олга Токарчук и Георги Господинов

Олга Токарчук
Олга Токарчук Източник: Telegram

Заместник-кметът на София Мирослав Боршош и писателят Георги Господинов посрещнаха носителката на Нобелова награда за литература Олга Токарчук, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

 

На 10 и 11 юни в столицата полската писателка ще се срещне с българските си читатели. Специалното гостуване е част от проекта "Литературни срещи" на фондация "Прочети София", който се реализира с финансовата подкрепа на Столична община в Календара на културните събития на София.

 

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Олга Токарчук ще получи почетното звание "Доктор хонорис кауза" на 10 юни от 11:00 ч. 

 

Писателският разговор между Олга Токарчук и Георги Господинов ще бъде от 19:00 ч. в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала". Двамата автори ще дискутират различни художествени аспекти на творчеството им, значението на социалното, политическото, обкръжаващото и днешното за тяхната работа.

 

Събитието на 11 юни ще започне в 18:00 ч. и ще продължи чак до 01:00 ч. Още в началото на програмата на този 7-часов литературен колаж, разположен из пространствата на Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" ще бъде дискусията с участието на Олга Токарчук, философа Боян Манчев, кураторката Владия Михайлова и компютърния лингвист Александър Попов.

 

Тя ще е посветена на границите на изкуствата и неин модератор ще бъде литературната теоретичка и авторка на две поетични книги Камелия Спасова. Вечерта ще се превърне в лабиринт от различни елементи, които ще позволяват лични, интересни и съвсем неочаквани срещи с литературата, в които публиката ще е активен участник.

 

Всеки човек сам ще избира на кои събития от програмата иска да присъства. През останалото време той може да бъде в някоя от тематичните интерактивни или релакс зони или при Литературния бар. 

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени