Еманюел Макрон откри опакованата Триумфална арка

Мислим за Кристо и Жан-Клод. Щяха да са безкрайно развълнувани, каза той

Опакованата Триумфална арка
Опакованата Триумфална арка Източник: РИА Новости

Президентът Еманюел Макрон откри снощи Опакованата Триумфална арка в Париж - посмъртен проект на Кристо, съобщиха световните информационни агенции.

 

"Мислим за Кристо и Жан-Клод. Щяха да са безкрайно развълнувани. . . защото това е реализирането на една мечта на 60 години" - заяви френският президент в реч на покрива на монумента в присъствието на кмета на Париж Ан Идалго и бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

 

"Това беше луда мечта и Вие я реализирахте, мерси Владимир (Владимир Явашев, племеник на художника, бел.ред.)", добави Еманюел Макрон, който пристигна за откриването заедно със съпругата си Брижит.

 

Опаковането на парижкия монумент отне няколко седмици работа. За него са използвани 25 000 св. м рециклируема изкуствена сиво-синкава тъкан, поддържана от 3 км въжета. Инсталацията ще бъде отворена за посещения в събота. Триумфалната арка ще остане опакована до 3 октомври.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени