Филмът "Титан" получи "Златна палма" за най-добър филм на фестивала в Кан

Наградата за най-добър режисьор беше връчена на французина Леос Каракс за "Анет"

Филмът Титан получи „Златна палма“ за най -добър филм на фестивала в Кан
Филмът Титан получи „Златна палма“ за най -добър филм на фестивала в Кан Източник: Twitter
Френската режисьорка Жулия Дюкурно спечели "Златната палма" в категорията за най-добър филм на кинофестивала в Кан за творбата си "Титан" и стана втората жена, удостоена с престижната награда, предадоха световния агенции.
 
Предишната носителка на "Златна палма" беше новозеландката Джейн Кемпиън, спечелила наградата през 1993 г. за "Пианото". Филмът на Дюкурно беше един от 24-те претенденти от основната конкурсна програма на тазгодишния водещ световен кинофестивал, състоял се на фона на глобална несигурност, породена от кризата с коронавируса, отбелязва ДПА.
 
Победителката беше обявена преждевременно по погрешка от председателя на журито Спайк Лий, което предизвика кратко объркване. Дюкурно не се качи на сцената, за да получи приза си и събитието продължи с връчването на други награди, докато председателят на журито се беше хванал за главата, предаде Асошиейтед прес. Дюкурно получи наградата след официалното й обявяване в края на официалната церемония. Лий помоли актрисата Шарън Стоун да обяви победителя и каза, че "Тя няма да обърка нещата".
 
Победата на Дюкурно беше отдавна чакан триумф, посочва АП. При получаването на наградата тя каза, че още не може да повярва, едва си поемаше дъх и неволно заговори на английски. През 2019 г. наградата "Златна палма" беше присъдена на "Паразит" на Пон Джун-хо, който по-късно спечели и награда "Оскар" за най-добър филм.
 
Голямата награда - втората по важност на кинофестивала в Кан след "Златната палма", тази година беше поделена между "Герой" на Асгар Фархади от Иран и "Купе номер 6" на финландеца Юхо Куосманен, предадоха световните агенции. Наградата на журито също отиде при двама участници - израелеца Надав Лапид за "Коляното на Ахед" и тайландеца Апичатпонг Верасетакул за "Спомени".
 
Наградата за най-добър режисьор беше връчена на французина Леос Каракс за "Анет", който е с участието на Адам Драйвър и Марион Котияр. Японците Рюсуке Хамагучи и Ое Такамаса получиха наградата за най-добър сценарий за "Карай колата ми", режисиран от Хамагучи. Наградата за операторско майсторство "Златна камера" получи филмът "Мурина" на хърватската режисьорка Антонета Аламат Кусиянович.
 
Норвежката актриса Ренате Рейнсве спечели наградата за най-добра женска роля, на церемонията по закриването на 74-ия кинофестивал в Кан, предаде Франс прес. Ренате Рейнсве изпълнява ролята на млада жена в кризисен период от живота й, във филма на Йоаким Трир "Най-лошият човек на света".
 
Американският киноактьор и музикант Кейлъб Ландри Джоунс получи наградата за най-добра мъжка роля, на церемонията по закриването на 74-ия кинофестивал в Кан, съобщи Франс прес. Трийсет и една годишният актьор беше удостоен за ролята си във филма на австралийския режисьор Джъстин Курцел "Нитрам".
 
 
 

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени