Геновева Бурова представя книга със спомени за цигулковата школа във Варна

Събитието е утре 10 август в Градската художествена галерия "Борис Георгиев"

Цигулковата школа във Варна
Цигулковата школа във Варна Източник: БНР

На 10 август в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна от 19 часа гостите на фестивала "Варненско лято" могат да научат много и интересни подробности за развитието на цигулковата школа в морската столица, дала на света именити изпълнители и педагози. Автор на книгата "Цигулковата школа във Варна - спомени" е Геновева Бурова - жена с младежки дух, винаги усмихната и елегантна, пише БНР.


Геновева Бурова, която приятелите наричат Грета, е една от най-уважаваните цигулкови преподавателки във Варна - дълги години е част от екипа на Музикалното училище (сега Национално училище по изкуствата "Добри Христов"), а след пенсионирането си - ценен педагог и консултант на свободна практика. Така е до днес - тя е тъсена и обичана от бивши и настоящи възпитаници. Уважавани цигулари и педагози са и нейните две деца - Димитър и Яна, които работят в Лондон.


По време на първите вълни на пандемията от Covid-19 Грета Бурова стана популярна от телевизионните репортажи, разказващи за нейната идея да радва и разведрява съседите си с музика - с импровизирани солови концерти в междублоковото пространство пред дома й. Възхитителна е не само всеотдайността на госпожа Бурова, но и формата, която тя поддържа, въпреки напредналата си възраст - примерът е вдъхновяващ за всеки, който се занимава с музика.


Първоначалната й идея е да опише в книга спомените си за двама от доайените сред цигулковите педагози във Варна - Димитър Райчев и Снежана Фурнаджиева. После обаче идеята се разраства и книгата, макар и само от 100 страници, се превръща в хронология на израстването на поколения варненски цигулари от 1962 г., когато Грета Бурова постъпва като преподавател по цигулка в Музикалното училище, до днес, когато варненци са концертмайстори на много оркестри по целия свят.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени