Художникът Феникс Върбанов представи своята нова изложба "Генезис" (СНИМКИ)

Феникс Върбанов е син на знаменития и със световна слава творец от Оряхово Марин Върбанов и китайската художничка от аристократична пекинска фамилия Сун Хуай Куей

Художникът Феникс Върбанов
Художникът Феникс Върбанов Източник: Zonanews

Новата изложба "Генезис" на художника Феникс Върбанов бе открита на 10 юни в галерия "Средец" на булевард "Александър Стамболийски" в София, предаде репортер на Zonanews. Десетки любители на специфичния стил на рисуване на Феникс Върбанов се събраха в галерията, която се намира в сградата на Министерството на културата. Той живее от 40 години в Париж, но редовно се връща в родната България, за поредната изложба.

 

Нова изложба
Нова изложба "Генезис" на художника Феникс Върбанов Източник: Zonanews

Това е един нов цикъл, който развих и работя от няколко години. Нарекох го "Генезис", защото искам да бъде едно ново начало на една нова серия, философия, мисъл и също така искам да обобщя моята творба в една изложба, която искам да покажа в София, разказва Върбанов. 

 

Той заяви, че кръгът има много силно място в неговото творчество. "Може би съм се вдъхновявал от Ин и Ян – китайската философия. После се превръща в екзопланети, които са плод на моето въображение".

 

Художникът Феникс Върбанов
Художникът Феникс Върбанов Източник: Zonanews

Феникс Върбанов е син на знаменития и със световна слава творец от Оряхово Марин Върбанов и китайската художничка от аристократична пекинска фамилия Сун Хуай Куей. Тяхната история започва през 50-те години на миналия век в далечен Китай. Марин е приет в Художествената академия, специалност "Скулптура", насърчен от гимназиалните си учители, които открили, че рисува хубаво.

 

След година обявяват места за следване в Китай, той е единственият кандидат и заминава. В Пекинската художествена академия среща студентката по живопис Сун, изящна като рисунка върху порцелан от династията Мин, от благороден пекински род с корени от столетия назад в историята на Поднебесната империя. Фамилията й Хуай Куей означава "Уханно цвете". Марин и Сун се влюбват, докато тя му помага да учи езика и да си пише домашните. Следват тайни срещи и забранени целувки, а за да се виждат влюбените създават свои знаци.

 

Нова изложба
Нова изложба "Генезис" на художника Феникс Върбанов Източник: Zonanews

"Когато майка ми е носела една плитка това е било знак, че могат да се видят, а когато е разделяла косата си на две плитки не можело. Било им е много тежко, но любовта е победила”, разказва Феникс.

Марин Върбанов създава мащабни творби от текстил, които са показани по целия свят, а изкуството му се изучава днес и в Китай.

 

В Китай през 50-те години браковете с чужденци са немислими. Любовта обаче знае да създава прецеденти. Марин и Сун Хуай Куей се женят като получават дори благословията на Мао, след като тяхно писмо стига до дясната ръка на тагавашния китайски лидер. Скоро след сватбата семейство Върбанови заминава за България. 

 

Художникът Феникс Върбанов
Художникът Феникс Върбанов Източник: Zonanews

През 70-те и 80-те години на миналия век артистичното семейство заминава за Париж по покана на френското Министерство на културата, което предоставя възможност на Върбанов да отвори свое ателие за събвременни гоблени във френската столица. Там те с езапознават с Пиер Карден и Ален Делон, които се превръщат в страстни почитатели на творенията му. А Сун се превръща в представител на Пиер Карден в Китай и организира първото модно дефиле в Пекин. Тя се изявява и като талантлив портретист.

 

Нова изложба
Нова изложба "Генезис" на художника Феникс Върбанов Източник: Zonanews

"Линията е една граница между светлината и сянката. Там много финно се работи, за да може тази граница да се спази, за да може да се запази една хармония между двете сили на светлосянката. Използвам основно спрейове, много малко четка използвам", разкрива своята техника Феникс Върбанов. 

 

Изложбата е отворена за посетители до 24 юни. 

 

Нова изложба
Нова изложба "Генезис" на художника Феникс Върбанов Източник: Zonanews

 

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени