Интерактивен екскурзовод ще има в музея на Яворов

Моделът беше вече успешно приложен в музеите на ЛХМ "Чудомир" в Казанлък и Къщата музей "Гео Милев" в Стара Загора

Пейо Яворов
Пейо Яворов Източник: Интернет

Клуб "Отворено общество" в партньорство с Къща музей "Яворов" стартират проект "Интерактивен екскурзовод в музея на Яворов". Проектът цели да въведе интерактивен екскурзовод в Къщата музей "Яворов", като по този начин създаде нов творчески продукт, модерен прочит на наследеното творчество и разбирането за значимостта на литературния феномен.

 

Проектът ще се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България - "Ти и Lidl за по-добър живот", който се изпълнява в партньорство с Фондация "Работилница за граждански инициативи" и Български дарителски форум.

 

Иновативното общуване чрез дигитални технологии е истинско предизвикателство за музейните институции. Интерактивната практика ще освежи съществуващата експозиция, ще удовлетвори интересите на различните публики, ще обогати традиционното наследство на музея в Чирпан и ще донесе икономически ползи за общността.

 

Моделът беше вече успешно приложен в музеите на ЛХМ "Чудомир" в Казанлък и Къщата музей "Гео Милев" в Стара Загора. Експозицията на Къщата музей "Яворов"  ще бъде допълнена с един нов емоционален щрих. Сензорен дисплей ще осигурява бърза навигация и оптимална визуализация на текстове и картини.

 

Той ще въвлича активно посетителите. Проектната реализация внася и нещо непознато – използването на дигиталните възможности за ангажиране на вниманието и привличането на качествено нови публики. Впечатлено от невероятната атмосфера на дома на поета, младото технологично поколение ще бъде привлечено от възможността да избира информация само с едно докосване на тъч скрийна.

 

И всичко - изработено с вкус и модерен дизайн, лесно и удобно за управление, еднакво атрактивно и интересно за деца, млади хора и по-възрастни ценители. Пейо Крачолов, прекръстен от Пенчо Славейков нa Яворов е знакова фигура за символизма и модерността в нашата литература.

 

Самият живот на големия български поет е достоен за екранизация. Изпълнен с невероятни събития още от самото му раждане, до трагичната смърт. Емблематичен творец, автор на метафизична, пропита с дълбок скепсис и прозрения поезия, Яворов е един от най-бележитите български автори. 

 

В съответствие с естетическите възгледи на твореца, интерактивният екскурзовод ще разкрие необятната поетична Яворова вселена в няколко съдържателни фрагмента: 

  1. Кратък филмов разказ за Яворов. Филмовият разказ за Яворов ще внесе нов, атрактивен щрих към досегашната дейност на музея.
  2. 2. Музите на Яворов: *Мина Тодорова; *Лора Каравелова; *Дора Габе. Любовта и към трите жени в живота на поета прераства в мечтата за света, в негов храм, в който ще съхрани красивото, светлото, чистото в човека. Като истински трагичен образ, творецът винаги се стреми към недостижимото. 
    3. Македония в сънищата на Яворов – писма, текстове и стихове. Единствената, вечната и най-голяма любов на Яворов остава Македония. 
    4. Стихове (визуализация на оригиналите + гласове). Всяко негово произведение ни докосва и се запечатва в съзнанието ни, кара ни да искаме да четем още и още от творчеството му. Той е от онези личности, чиито произведения, променят тотално българското литературно мислене и налагат един нов, напълно различен начин на писане.
    5. Интерактивен албум (всички ценни снимки от живота на Яворов) – детство, юношество, семейство, приятели…

Техническото обезпечаване и изработване на интерактивната комуникация са възложени на Ню Ейдж студио София – криейтив компания с професионалисти от много висок клас. Всички икони на сензорния дисплей ще имат опция за избор на английски език, което ще улесни представянето на книжовното наследство на българския поет и пред чуждестранната публика.

 

Интерактивната комуникация ще изведе музейното преживяване на много по-дълбоко и въздействащо ниво, ще повиши интереса на местната общност и ще осигури допълнителни образователни възможности.

 

Проектът ще привлече и нови публики от други градове и чужбина, ще изведе Къщата музей "Яворов"  към международната културна сцена. Сензорната инсталация ще бъде оформена модерно и атрактивно и се очаква да бъде открита през есента на 2022г.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени