Калин Сърменов: Откакто това правителство е на власт, няма нищо свършено. Парите за култура са намалени, а сега и сградите искат да вземат

Надявам се това да е едно недоразумение. Меко казано е срамно, възмутен е Сърменов

Калин Сърменов
Калин Сърменов Източник: Bulgaria ON AIR

Младежкият театър "Николай Бинев" излезе на протест днес. Причината е, че част от сградата на театър може да  бъде дадена за ползване от Комисията за енергийно и водно регулиране.


Новият шеф на КЕВР слезе при протестиращите и ги покани на диалог, за да може спора да се реши по мирен начин, а не чрез протести.
Актьори от театъра и такива от други софийски театри се включиха в протеста.

 

Те споделиха, че се надяват решението, което предстои да се вземе да бъде справедливо. Очаква се становище на министерството на културата чрез, което трябва да се вземе решение. 


Мутафчиев: Тук съм, за да подкрепя своите колеги, цинично е КЕВР, една от най-богатата структура да искате да открадне сградата по тази начин. Каза, че очакват подписа на Гроздан Караджов, който може да реши спора. 


Актьорите очакват обещанията, които са им дадени да станат факт. Казват, че не искат да преговарят за това пространство, защото си е тяхно. Шефът на КЕВР е казал, че няма да отстъпи. 


Протестиращите казват, че ако има някаква промяна, за която са гласували хората, нека тя да се случи, но не така, както в момента се случва. Казват още, че министър на културата трябва да определи посоката си, защото усещат, че има разпиляност в министерството, което той управлява.


Мутафчиев заяви, че очаква министъра на културата освен да казва, че подкрепя театъра, да го направи и напрактика.

 

Калин Сърменов пред Младежки театър с горчивина обясни: Парите за култура в тази държава са намалени искат да вземат и сградите, това е тъжно. Една държава ако не може да си защити културата, не е държава. Надявам се това да е едно недоразумение. Меко казано е срамно.

 

Каза, че откакто това правителство е на власт, няма нищо свършено. Подчерта, че трябва бързо и рязко да започнат да работят, при това да го правят на базата на стратегия.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени