Картина на Фрида Кало бе продадена за почти $35 милиона

Предишният рекорд принадлежеше на картина на Диего Ривера, чиято творба бе продадена за 9,76 млн. долара през 2018 г.

Картина на Фрида Кало
Картина на Фрида Кало Източник: ЕРА/БГНЕС
Рядка картина на Фрида Кало бе продадена от нюйоркската аукционна къща "Сотбис" за почти 35 милиона долара - рекордна цена за произведение на емблематичната мексиканска художничка", пише БНР. Очаквано, автопортретът на Кало, озаглавен "Diego y yo" ("Диего и аз", 1949 г.), където на челото и се появява ликът на съпруга на художничката - Диего Ривера, счупи предишния рекорд от 8 млн. долара за нейна картина ( поставен през 2016 г). Това я превърна в най-скъпото латиноамериканско произведение на изкуството в историята, продадено на търг.
 
"Diego y yo" е емблематична за автопортретите на Кало, известни със своя интензивен и загадъчен поглед, които направиха мексиканската художничка - феминистка икона, известна по целия свят. На картината лицето на Ривера се появява върху челото на Кало като трето око, над характерните и вежди и тъмните и очи, от които се отронват няколко сълзи.
 
Предишният рекорд принадлежеше на картина на самия Диего Ривера, чиято творба "Los Rivales" (1931 г.) бе продадена за 9,76 млн. долара през 2018 г. Кало и Ривиера се женят два пъти. Тя умира на 47 години през 1954г.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени