КОВИД-19 уби големия гръцки композитор Вангелис

Той е носител на Оскар от 1982 г. за саундтрака към филма "Огнените колесници"

Вангелис
Вангелис Източник: Twitter

Големият гръцки композитор Евангелос Папатанасиу - Вангелис е починал на 79-годишна възраст във вторник вечерта в Париж, съобщи гръцката информационна агенция АНА-МПА, като се позовава на адвокатската компания, която представлява интересите му.

Според телевизия Скай композиторът е починал в болница от КОВИД-19, уточнява БТА. Един от най-значителните творци в областта на електронната музика, Вангелис получава Оскар през 1982 г. за саундтрака към филма "Огнените колесници".

Вангелис е роден на 29 март 1943 г. в Аргия край Волос. Започва да композира и да свири още от детските си години. Той добива световна популярност в края на 60-те години с групата "Афродайтис чайлд", която основава заедно с Демис Русос.

 

Той е един от най-значимите гръцки композитори с международно признание, като музиката му зазвуча дори в космоса през 2001 г., в мисията на НАСА "2001 Одисея до Марс".

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени