Мечтатели в бяло летят в Народния театър

Музикално-театралното шоу "Компания" е играно над 700 пъти на "Бродуей" и печели в 6 категории театралната награда "Тони"

Спектакъл "Компания"
Спектакъл "Компания" Източник: Народен театър "Иван Вазов"

Днес и утре от 19.00 часа е премиерата на прочутото музикално-театрално шоу "Компания" от Стивън Зондхайм и Джордж Фърт. Тя представя няколко мечтатели в бяло, които живеят живота си като във вариете. Спектакълът е съвместна продукция на Националния театър и Държавна опера Пловдив и се представя за първи път на българска сцена.


Спектакълът "Компания", на който един от авторите му – гениалният реформатор, композитор, поет и драматург Стивън Зондхайм определя като концептуален мюзикъл, е игран над 700 пъти на Бродуей и печели в шест категории на театралната награда "Тони".


Действието в "Компания" се развива в Ню Йорк в наши дни и представя историята на Робърт, който все още не е решил кое за него е по-важно – веселието и забавленията в компанията на приятели, или бракът и семейството. А приятелите му от тази компания са пет семейни двойки, които повече или по-малко си задават същите въпроси. Отговорите са колкото неочаквани, толкова и искрени.

 

"Това е проект за мечтатели, аватюристи и двама директори, които притежават допустимата, но необходима доза лудост. Животът като вариете – това е отправната точка, сценичната среда и фонът, на който се развиват събитията в нашия спектакъл. Ние не съдим персонажите, те са продукт на своето време. Такава е действителността, създадена от самите нас. Пълна с безотговорност, фриволност, безцеремонност. Но всичко това е поднесено с много хумор, ирония, самоирония, с надежда и очакване за нещо по-добро, което искаме и мечтаем да ни се случи! В една отворена условна форма, с всички възможни средства на драматичното и музикалното изкуство постигаме това внушение, което бих нарекъл „тотален театър”. Време е да разперим криле и да полетим! Успешен полет, "Company"!", споделя постановчикът Михаил Петров. 


Постановката на "Компания" е дело на именития актьор от Народния театър Михаил Петров, чиито подпис стои и под спектаклите "Един безумен ден" и "Обир". Участва и оркестъра, и балета на Държавна опера Пловдив с ръководител примабалерината Мариана Крънчева. Диригент е  маестро Константин Добройков, сценографията и костюмите са на Елена Иванова, хореографията – на Мариана Крънчева. Асистент на режисьора е Георги Динев, а музикален педагог - Евгени Господинов. Преводът на текста е на Любов Костова и Цветомира Цонева

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени