На 96 години почина Микис Теодоракис

Най-популярна е музиката му за филма "Зорба гъркът" от 1964 г.

Микис Теодоракис
Микис Теодоракис Източник: Pinterest

На 96 години почина световно известният композитор Микис Теодоракис, съобщи CNN Greece. Той е известен като автор на класическа музика, както и на песни и музика за танци във фолклорен стил. Най-популярна е музиката му за филма "Зорба гъркът" от 1964 г. Теодоракис беше член на гръцката Национална съпротива и беше ярък противник Гърция да признае Северна Македония.

 

"Творецът, свързан с най-важните моменти в съвременната история на Гърция, великият композитор и безкористен борец за правата и свободите на хората, вече не е между нас", отбелязва вестник "Катемерини". Теодоракис допринесе за повишаване на световната осведоменост за тежкото положение на Гърция по време на военната диктатура 1967-74 г., коментира "Катемерини".

 

Роден е на остров Хиос, на 29 юли 1925 г. Неговото творчество варира от вълнуващи песни, базирани на големи гръцки поетични произведения до симфонии и филмови партитури. Той композира може би най-разпознаваемата гръцка музика в международен план. Песните му са изпълнявани от известни изпълнители като "Бийтълс", Шърли Беси и Едит Пиаф.

 

Композира партитурите за филми като "Z" (1969), спечелил наградата БАФТА за авторска музика, "Fedra" (1962), включващ песни с текст на Никос Гацос и "Серпико" (1973), за който е номиниран за "Грами" през 1975 г. (той е номиниран за същата награда за музиката си в "Зорба гъркът" през 1966 г.).

 

Теодоракис композира също "Трилогията Маутхаузен" - известна още като "Баладата за Маутхаузен", и "Кантата Маутхаузен" - цикъл от четири арии с текстове, написани по стихове на гръцкия поет Яковос Камбанелис, оцелял от концлагера в Маутхаузен.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени