Наградите "Икар" - Валери Йорданов с награда за мъжка роля, за женска - Илини Жамбонас

Татяна Лолова посмъртно с приз за цялостно творчество

Народен театър "Иван Вазов"
Народен театър "Иван Вазов" Източник: Zonanews

Посмъртно Татяна Лолова с "Икар"” за цялостно творчество. Приза получиха роднините й по време на годишните награди на Съюза на българските артисти. Церемонията, която отличава най-добрите български артисти, започна минути след 19 часа. За водеща мъжка роля отличие получи Валери Йорданов, а за женска - Илини Жамбонас. Наградата за режисура отиде при Диана Добрева за "Синът" от Флориан Зелер, който се играе в Народния театър. "Икар" 2021 за изключителен принос към музиката получи Михаил Белчев, а за чест и достойнство - актьорът Любомир Бъчваров от сериала All Inclusive на NOVA. По време на церемонията цигуларият Васко Василев и пувицата Киара изпълниха премерено песента "Едно" - написана специляно за церемонията днес.

 

Да се качи отново на сцената на Народния театър, за цигуларят Васко Василев е връщане към детството и първите стъпки пред публика. "Има някаква топлата, като си спомня - предишния път бях тук преди 44 години на тази сцена, като актьор в една постановка на Старинен театър, тогава бях Леонардо Да Винчи, така че за мен да съм тук след 44 години е нещо страхотно”, сподели той. Връщането е само за няколко часа - специално за "Икар”-ите.  Музикантът и неговата 300 годишна цигулка партнират на младата певица – Керана, в песента "Заедно", написана за церемонията днес. "Едно от най-хубавите неща са актьорите за България и това беше едно нещо, което отдавна Христо Мутафчиев ме е поканил да направя. Аз му бях обещал и да направим нещо с Керана, която е страхотна певица, а и композитор, тя всичко направи за тази песен”, разказва още цигуларят.

 

100 години след основаването на Съюза на българските артисти - за първи път церемонията се провежда в деня на светите братя Кирил и Методий. И ако промяната дойде заради пандемията, в нея има и знак. "Празник е за всички хора, които говорят български език, които общуват на български език, където и да се намират по целия свят. А ние, актьорите работим с български език на българските сцени, а и на сцените по света”, смята Христо Мутафчиев - председател на Съюза на българските артисти. Актьорът Любомир Бъчваров, научава, че ще получи "Икар" за чест и достойнство, докато е в интензивно отделение и се бори с COVID-19. Между живота й смъртта наградата се оказва лекарство.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени