Напусна ни голямата художничка Калина Тасева

Автор е на около 20 самостоятелни и групови изложби в България и чужбина

Художничката Калина Тасева в творческа обстановка
Художничката Калина Тасева в творческа обстановка

Починала е голямата художничка Калина Тасева. За загубата съобщи дъщеря ѝ в социалните мрежи.

 

"Мама си отиде днес, на Великден. Не знам по-достоен живот. Нарисува толкова прекрасни картини и се държа толкова мъжки до края... ! Обичам я безкрайно и се гордея, че е моя майка! Дано душата и намери покой!", написа Десислава Минчева.

 

Калина Тасева е родена в София на 5 юни 1929 г. Баща ѝ Петър Тасев е журналист от Битоля, а майка ѝ Славка Харизанова (1907 - 1962) е дъщеря на Любомир Харизанов от влахинския род Харизанови. През 1952 г. завършва специалност живопис в Националната художествена академия. Нейни преподаватели там са  проф. Дечко Узунов и проф. Илия Петров. Член е на Съюза на българските художници от 1953 г.. Член-кореспондент е и на Съюза на австрийските художници "Кюнстлер Хаус".

 

Художничката Калина Тасева
Художничката Калина Тасева Източник: Facebook

Нейни платна са притежания на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, много от художествените галерии в страната и частни колекции. Автор е на около 20 самостоятелни и групови изложби в България и чужбина. 

Калина Тасева е носител на множество престижни отличия, сред тях са  наградите "Владимир Димитров – Майстора"  (1974),  "Захарий Зограф" (1975), "Никола Петров" (1999) за живопис, ордени "Народна република България" първа степен  "Св. св. Кирил и Методий" първа степен.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени