Националната гвардейска част ще изнесе концерт тази вечер

Публиката ще се наслади на изпълненията на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и на Гвардейския представителен духов оркестър

Националната гвардейска част
Националната гвардейска част

Националната гвардейска част кани на концерт, посветен на утрешния 6 май - Деня на храбростта и празник на Българската армия. Концертът ще се състои днес, 5 май от 19.00 часа в столичната Борисова градина, съобщава БНР. Публиката ще се наслади на изпълненията на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и на Гвардейския представителен духов оркестър. Гвардейците ревностно пазят и развиват културните си традиции вече 140 години.


"Патриотична музика в България през последните около 40 години не е писана и ние, гвардейският оркестър, съвместно със смесения хор на Радиото възродихме тази традиция, в която български музикални състави, оркестър и хор създадохме музикални произведения, които касаят нашата история, историята на българската армия, на  българския войник, кръвта, която е пролял за нашата свобода", каза подполковник Ради Радев, главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър. Във военно-оркестровата музика на нашата страна няма нито едно песенно или маршово произведение в чест на Георги С. Раковски, обясни Радев, който е бил подтикнат тъкмо от това да създаде песента по текст на Иван Вазов.  


"С добрата организация между Националната гвардейска част и Българското национално радио ние успяхме, влезнахме в студио 1, записахме марша. Много е приятно да се работи с хора, които милеят да бъде създадено нещо, което ще остане в историята", допълни Ради Радев. Гвардейският оркестър е специална музикална единица, от него е тръгнал инструменталният музикален живот в Българи, той е в основата на музикалната ни култура, подчерта Ради Радев.

 

"От този оркестър са излезли едни от най-големите музиканти, композитори са работили за този оркестър. Той носи достолепие със своята история, с диригентите, които са работили с него, с музикалния репертоар. Нека да не забравяме, че музикалният репертоар, който притежава гвардейският оркестър, е уникален и има произведения, които само ние можем да изсвирим в нашата страна. Аз вярвам и съм убеден, че гвардейският оркестър винаги ще има място в музикалната култура и винаги ще си изпълнява своите задължения на нужното ниво". Според подполковник Радев гвардейската униформа има своето достолепие. "При нас хората, които носят гвардейската униформа, като че ли има мост от миналото и може би ние сме хората, които правим препратка към бъдещето".


Част от солистите на ансамбъла като Орлин Горанов и Емилия Валенти са и сред певците, участвали в създаването на два диска с нова маршова музика. Те бяха записани в Българското национално радио миналата година. Сред произведенията е песента "Български войници" в изпълнение точно на Горанов и Валенти, която ще огласи София и тази вечер. 

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени