OPERA OPEN 2021 ще се проведе под наслов "НАСЛЕДСТВО"

Над 20 артисти с международна кариера и четири оперни премиери в емблематичния фестивал на Пловдив през юни, юли и август

OPERA OPEN 2021
OPERA OPEN 2021 Източник: Община Пловдив

"НАСЛЕДСТВО" като отправна точка обединява програмата на едно от най-знаковите музикални събития в Пловдив – OPERA OPEN 2021, което ще се проведе от 4 юни до 30 август на Античния театър и на хълма Бунарджика, съобщават от Община Пловдив. Мултижанровата платформа с международно участие включва шестнайсет вълнуващи вечери с опера, балет, симфонична музика, мюзикъл и театър в четири основни програми: OPERA OPEN, OPERA OPEN Light, OPERA OPEN НА БИС и OPERA OPEN Онлайн.


Творческата памет като НАСЛЕДСТВО в културния живот на града вдъхнови Опера Пловдив  да открие OPERA OPEN с впечатляващ спектакъл с участието на над 150 артисти като отново покори с музика върха на Бунарджика, където се е състояло първото оперно представление на открито в Пловдив на 5 юни 1965 година. Останалите представления и концерти традиционно ще се състоят на сцената на Античния театър, чиято функция от древността е свързана с изкуство.


Прекрасните спомени и създадените партньорства с артисти от световните оперни сцени – НАСЛЕДСТВО от фестивала през паметната 2019 година, дават възможност за повторна среща на публиката с големия талант на имена като Хосе Кура и Карлос Алмагер. В OPERA OPEN участват отново и диригентите Якопо Сипари Ди Пескасероили и Павел Балев, премиер балетистите Марта Петкова и Никола Хаджитанев, режисьорът Урсула Хорнер, българските солисти с международна слава Кирил Манолов, Мариана Пенчева, Марчин Брониковски,  Иван Момиров и др.


Предизвикателствата към изкуството през 2020 – годината, в която времето сякаш спря, оставиха и позитивно НАСЛЕДСТВО – четири подготвени проекта, които тази година ще имат своята премиера пред публиката на OPERA OPEN – "Кармина Бурана" от Орф, "Севилският бръснар" от Росини, "Тоска" от Пучини и  "Дон Жуан" от Моцарт!


Рамката на фестивалната програма ще затвори духовното НАСЛЕДСТВО, завещано от големия тенор Камен Чанев, на когото в посветена Оперната Гала със специалното участие на примата Красимира Стоянова и едни от най-големите български оперни имена. С концерта колеги, приятели и публика ще отдадат заслужена почит към таланта и приноса на певеца за OPERA OPEN и за културния живот на Пловдив.


С внимание към международната публика и почитателите на оперното изкуство в страната, които изпитват затруднения от ограниченията в туристическите пътувания, за първи път премиерните заглавия на OPERA OPEN ще могат да бъдат гледани чрез стрийминг от зрителите извън Пловдив – в България и по цял свят, онлайн НА ЖИВО в платформата Eventim Streaming.


Участието в OPERA OPEN 2021 на над 20 артисти с международна кариера – солисти, диригенти, режисьори и художници, се осъществява благодарение на програма "НАСЛЕДСТВО" на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Разнообразието и високото професионално ниво на селекцията на осмото издание на OPERA OPEN са постигнати благодарение на усилията на доц. Нина Найденова – Директор на Опера Пловдив, Диан Чобанов – Музикален директор,  Лучано Ди Мартино – Артистичен директор и Драгомир Йосифов – музикален драматург, които са начело на организационния комитет на фестивала.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени