Организират благотворителен концерт в помощ на даровити деца

Ансамблите "Странджа", "Тракия", "София-6" и "Шевица" се обединяват с благотворителна цел "ФОЛКЛОР (С) МИСЪЛ"

Ансамбъл "Странджа"
Ансамбъл "Странджа" Източник: Община Бургас
Ансамблите "Странджа", "Тракия", "София-6" и "Шевица" се обединяват в един емблематичен фолклорен концерт с благотворителна цел "ФОЛКЛОР (С) МИСЪЛ", съобщават от пресцентъра на Община Бургас. На 3-ти март, в зала 1 на НДК, четирите формации ще забавляват любителите на народната музика и ще поставят началото на учредяване на стипендии за даровити ученици от националните училища за фолклорни изкуства: НУФИ "Широка Лъка" и НУФИ "Филип Кутев" - Котел.
 
Двете училища са мостът между миналото и настоящето, възпитали са поколения пеещи, танцуващи и свирещи българчета. Днес даровити деца - същински диаманти - искат да се посветят на тези професии, но не могат да отидат да учат там и поради финансови причини.
 
"Мисълта за децата на България ни дава (с)мисъл да продължаваме напред..." е мотото на благотворителното събитие, а организаторите са убедени, че този концерт ще се помни дълго време.
 
"Все по малко млади момичета и момчета избират народния танц, традиционния български инструмент или песен за своя професия... Професионалното ни изкуство има остра нужда от кадри, браншът е абсолютно застаряващ! Затова трябва да поощряваме и вдъхновяваме младите талантливи деца да изучават традиционен фолклор в училищата, впоследствие това да им стане професия и да се реализират в професионалните колективи на България!", споделят инициаторите.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени