Освободиха зам.-министъра на културата Бойко Кадинов

Той напуска поста по негово искане

Арх. Бойко Кадинов
Арх. Бойко Кадинов Източник: БГНЕС

Зам.-министърът на културата арх. Бойко Кадинов е освободен със заповед на министър-председателя Кирил Петков. Той напуска поста по негово искане. Решението е съгласувано с министъра на културата Атанас Атанасов. Това съобщи пресцентърът на МС.

 

Задачата на Кадинов бе да осъществява политиката на МК в областта на недвижимото културно наследство, изобразителните изкуства, музеите и галериите. Кадинов е професор, д.а.н. при Архитектурния факултет на УАСГ – София. Следва архитектура в Париж (BEAUX ARTS – UP-1) и София (Университет по архитектура, строителство и геодезия).

 

Дългогодишен преподавател и ръководител в катедра "Обществени сгради" при Университета по архитектура, строителство и геодезия – София. Изложби, проекти и лекции в Лондон, Женева, Париж, Стокхолм, Брюксел, Рим, Лисабон, Прага и други. Автор на архитектурни проекти и реализации както в България, така и в чужбина.

 

Сред реализациите могат да бъдат отбелязани: Международният проект за трансформация на "Софийски Арсенал" в "Национален музей на съвременното изкуство", Паметник "Берлинска стена" в София, Концертна и театрална зала в Сливен, зала "Миракъл" – Театър "Българска армия" и други.

 

Автор на монографии, между които: "Архитектура и медии", книгите "Архитектурни скуларии", "Десет архитектурни заповеди", учебник "Обществени сгради и др.

Основател на Архитектурна Агенция "Братя Кадинови" от 1990 г.

 

Авторски архитектурни изложби: "Архитектурата отново изкуство" І и ІІ; "Архитектурни скуларии" в Националната художествена галерия; "Beyond The Copy Paste" с представяне в Лондон и Женева; "Au rebours" в Париж; Архитектурната скулптура "Never, never land"/"Ever green dreams" е експонирана последователно в Прага, Лисабон и София.

 

Един от основателите на фондация VIZAR – "Европейски Награди за Българска Архитектура". Член на "COBATY" – 11 – Женева, Швейцария. Член на Камарата на архитектите във Франция. Член на "Европейския културен парламент".

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени