Отбелязваме 100 години от смъртта на Иван Вазов

През целия ден в къщата-музей ще звучи непреходното Вазово слово

Иван Вазов
Иван Вазов Източник: Wikipedia

През 2021 г. се навършват 100 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет, което се проведе на гроба на твореца, намиращ се в градинката зад църквата "Св. София". На панихидата присъстваха родственици на Иван Вазов, представители на държавни, научни и културни институции в страната.

 

По повод 100-годишнината от смъртта на поета, в къщата музей "Иван Вазов" е подредена временна изложба с експонати, свързани с кончината му: посмъртната маска, програма на погребението на поета, организирана от Министерство на народното просвещение, списък на Вазовите произведения, поставени в гробницата при полагане на тленните му останки, фотографии, писма, рисунки и препис на драмата "Престолът" - последната работа на Патриарха на българската литература.

 

Днес през целия ден в къщата-музей ще звучи непреходното Вазово слово.

Още от "Култура"

Връчват наградата "Емил Чакъров" на големия български оперен певец Кирил Манолов в сряда

В оперната гала "Кирил Манолов и приятели" на сцената на Летния театър на 31 август, освен именития баритон, излизат Йоана Железчева, Даниела Дякова и Михаил Михайлов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени