Отиде си българската Мерилин Монро

От този свят си е отишла актрисата Силвия Въргова, съобщи БНР. "Последва голямата си студентска любов в Небесния театър", написа н...

Силвия Въргова
Силвия Въргова Източник: Булфото

От този свят си е отишла актрисата Силвия Въргова, съобщи БНР. "Последва голямата си студентска любов в Небесния театър", написа нейна близка във Фейсбук. Силвия Въргова бе наричана българската Мерлин Монро поради голямата си прилика с холивудската звезда. Тя ще бъде запомнена с ролята на американката в "Господин за един ден" на Николай Волев, от "Вагнер" на Андрей Слабаков и "1952: Иван и Александра" на Иван Ничев.

 

Силвия е завършила столичната 118-а гимназия, където са учили и колегите й Христо Шопов, Ернестина Шинова, Андрей Слабаков, а след това и актьорско майсторство във ВИТИЗ при проф. Гриша Островски. Въргова е една от малкото родни актриси, пожънали успех и на международна сцена. През лятото на 2000 година тя представя на един от най-престижните театрални фестивали в света – този в Единбург, своя моноспектакъл "Медея XXI век". Там толкова я харесват, че веднага я канят да гостува и следващата година. Покана за 2001 г. тя има и от Лондон – отново за същия спектакъл.

 

Българската Мерилин преди години живееше в столичния квартал "Дружба" - в красив артистичен апартамент без врати и с огромна библиотека. Едната лавица бе пълна само с детски книжки. "Обожавам приказките. Любимата ми е "Снежанка". Много обичам да ми разказват приказки. Но няма кой. Искам да намеря мъж, който да ми разказва приказки. Но и да ги осъществява. А най-много мечтая да имам дете", споделя в интервю от онези времена актрисата. Поклон пред паметта й!

Още от "Култура"

Последни новини

Най-четени